Intrigi.bg Политика Нов скандал с Турция, този път заради изучаването на турски в училищата

Нов скандал с Турция, този път заради изучаването на турски в училищата

274
0

Изказване на турския посланик в София Хасан Улусой, на откриването на завод в Кърджали, накара премиерът Бойко Борисов да му поиска обяснение. Новият мини скандал с Турция се случва по-малко от два месеца, след напрежението между двете държави, заради изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че след натиск българският парламент е променил Законът за вероизповеданията.

„Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“, каза Улусой по време на церемонията по откриване на завода на турската компания „Теклас“ днес, предаде агенция „Фокус“.

След като преряза лентата на завода за гумени компоненти за автомобилната индустрия, на въпрос на журналисти, Борисов каза, че „ще поиска още сега посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации, които да се използват от хейтъри в София“. Премиерът отбеляза, че не е работа на дипломата да дава съвети.

Той изрази мнение, че не е редно да кажеш на една държава задължително да въведе изучаване на даден език, при положение, че по тази възможност парламентът се произнесъл ясно и точно“. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза Борисов (позицията му по темата е след шестата минута във видеото), цитиран от пресслужбата на МС и добави, че в България младите хора учат много езици.

„Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той. „Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят.

Иначе днес турският посланик отбеляза още, че „в приятелска и съюзническа България има над 300 български фирми с турски капитал“. „Днес Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара“, подчерта Улусой.

Както е известно, въпреки острата реакция в България след изказването на Мевлют Чавушоглу, България така и не получи извинение за твърденията за намеса от Турция в изработването на закона. Става въпрос за поправката, с която бяха разсрочени за 10 годинипубличните дългове на вероизповеданията. От нея най-облагодетелствано е Главното мюфтийство, което е основният длъжник на държавата, с над 8 млн. лева задължения. Позицията на Турция до отшумяването на скандала остана, че думите на Чавушоглу са извадени от контекста и извинение, каквото Борисов поиска, не е нужно.

Нинова: Пореден неприемлив опит за намеса

Лидерът на БСП също се възмути от изказването на посланика чрез публикация в профила си във „Фейсбук“. „Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е напълно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България“, обяви тя.

Нинова изтъкна, че на днешната дата българите честват „делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи“. „Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината“, написа още тя.

ВМРО: Висша форма на наглост и политически цинизъм

Реакция дойде и от ВМРО, като водача на листата за евродепутати на партията нарече изказването на посланика „наглост и политически цинизъм“. Той призова всички кандидати от листите за европарламента, както и техните партии, да декларират, че ще противопоставят срещу членството на Турция в ЕС.

„Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България. Това е недопустима намеса и агресия срещу Конституцията на Република България. И това е само ден, след като Ердоган заяви отново претенции за членство на Турция в ЕС. И даже си позволи да каже, че ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС“, отбелязва Джамбазки.

Според него да се иска задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е „висша форма на наглост и политически цинизъм“. От ВМРО, които са част от управляващата коалиция, казват, че ще настояват българското външно министерство да вземе категорично отношение по казуса.

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също реагира във „Фейсбук“, като написа: „Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция – „Благодаря!“. И аз, подобно на видния българският държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“

Токът бил скъп заради ремонт в АЕЦ и студа

Повишаването на цените на промишления ток, от което бизнесът изразява недоволство, се дължи на ремонта на един от блоковете на АЕЦ Козлодуй и студеното време, в което се ползват климатици и печки за отопление, каза още Борисов в отговор на актуални въпроси.

„Естествено е, че когато е в ремонт единият хилядник е нормално на борсата, която е 100% свободен пазар, да има колебания“, поясни той. Премиерът добави, че ситуацията ще се нормализира скоро.

Заради високите цени на тока на енергийната борса работодателските организации поискахапреструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и смяна на нейното ръководство. В отговор председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов извика изпълнителния директор на борсата Константин Константинов и изиска данни за всички сделки във всички сегменти на борсовата търговия.

След като преряза лентата на завода за производство на гумени детайли за автомобили край Кърджали Борисов каза, че икономическата и финансовата стабилност дава резултати, инвестиционният интерес към България е голям, а 100% от произведеното се изнася.

Премиерът изтъкна, че за разлика от преди 15-20 години, сега се инвестира в реалната икономика и се създават висококачествени продукти в България, което се отразява позитивно и на БВП на страната. След като инвеститорът в завода благодари на правителството за подкрепата, Борисов скромно отбеляза: „Благодарности не са нужни, това ни е работата, добре сме я свършили“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име