Intrigi.bg Актуално Нови 56 случая на коронавирус у нас, ново огнище

Нови 56 случая на коронавирус у нас, ново огнище

210
0

56 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е вече 1290, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София новите случаи са 22, в област Кюстендил – 13, там има ново огнище – 12 души са от Дупница. Във Видин има 5 нови случая, без медицински персонал. Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3, Русе – 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол – по един случай.

Три нови случая на деца – две момичета в Дупница на 5 и 7 г., Видин – 3-годишно момиче.

3 нови случая на заразени лекари има – и тримата от Пирогов, като 138 са общо случаите.

205 души са излекувани, 8 нови са излекувани за денонощието.

Мъж на 81 години е починал във ВМА, той е с придружаващи заболявания.

292 са приети в болница, като 37 са в интензивни отделения.

56 нови случаи на Covid-19 у нас, общо стават 1290 - От деня - БНР ...

Според ген.-майор Венцислав Мутафчийски България се „катери“ към следващия пик на заразата. Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след това имаше снижаване и в момента страната се катери към следващия си пик, каза той. Наблюдава се възникването на нови огнища, но благодарение на бързата и адекватна реакция на медиците, те бързо са ограничени. Такова се наблюдава край Дупница. Регистрирани са 13 заразени, като общото между тях е работата им в ТЕЦ „Бобов дол“.

„Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до усложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно“, каза ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че в София вече са заети около 50% от местата в болници, във Видин се очертава проблем с медицинския персонал.

Ген. Мутафчийски направи сравнение с Гърция, където след строгите мерки по Великден вече за ден има само 16 нови случая на коронавирус, докато у нас са 56.

Щабът препоръчва на Министерството на здравеопазването да се направи срезово проучване в Пловдив, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че Пловдив е избран за такова проучване, защото е в средата на страната, има положителни случаи на коронавирус, има и достатъчно мощна система от лечебни заведения. Ще бъдат избрани 500-1000 души на случаен принцип. Организацията не е много лесна, но вероятно следващата седмица може да започне, добави още Кунчев. По думите му ще се открие, че процентът на хората, срещали се с вируса, варира от 2 до 5-6 на сто. Може да се очаква, че при възникване на случаи, контактните ще бъдат много повече, допълни Кунчев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име