Intrigi.bg Актуално Нови промени в ЗДП – фиш „2 в 1“ и отпадане на...

Нови промени в ЗДП – фиш „2 в 1“ и отпадане на синия талон

368
1

Правителството предлага нова серия от промени в Закона за движение по пътищата, сред които е въвеждането на фиш тип „2 в 1“ и отпадането на синия талон с контролни точки. Целта на измененията е да има по-добра събираемост на санкциите към шофьорите в нарушение.

Според първото предложение пътните полицаи вече ще могат директно да издават фишове с глоби и наказания на нарушителите.

Така с фиш едновременно ще се установява нарушението, извършено на пътя, и ще издава наказанието, сред което може да бъде дори отнемане на шофьорската книжка. Наборът от нарушения, за които да се издава фиш, също ще бъде разширен и в него ще попаднат неправилно поставени регистрационни табели например.

Ако всички глоби и санкции се налагат с фиш, вместо с наказателен акт, на водачите няма да се налага да ходят до КАТ, за да изплатят глобата си. Ще се реши и проблемът с огромния брой неизплатени актове, както и с тези, чиято давност е изтекла.

В момента често се случва шофьорите нарочно да забавят изплащането на санкциите си в очакване тяхната давност да изтече и междувременно да не бъдат открити. Това прави събираемостта на глобите на пътя изключително ниска, а законът се превръща в бавна и неефективна мярка.

Новият фиш ще се издава от пътния полицай, без да е необходимо последващо връчване.

Ако става въпрос за неправилно паркиране, фишът ще може да бъде издаден и в отсъствието на водача. В този случай санкцията ще се приписва на името на собственика на превозното средство. Ще има и опция за имуществени санкции, ако колата е служебна.

При положение, че шофьорът се издължи в двуседмичен срок, той ще заплати само 70 на сто от размера на глобата.

Отпадане на синия талон с контролни точки – това е другото предложение на правителството. Подобна промяна не се предлага за първи път, като сега в проектозакона се предвижда синият талон да отпадне напълно.

До момента от него се отнемаха определен брой контролни точки при определени нарушения, но депутати смятат, че ще е по-ефективно директно да бъдат налагани финансови санкции на некоректните водачи.

Комисията за противодействие на корупцията обаче вече изказа своите съмнения за предложените промени.

По мнение на специалистите от КПКОНПИ се създава огромен риск корупцията при пътните полицаи да се засили, тъй като много шофьори ще се опитат да дадат рушвет, вместо да бъдат санкционирани с фиш.

Оттам са против и защото се създава опасност от претоварване на съдилищата от водачи, които искат да обжалват наказанията си.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име