Intrigi.bg Актуално Нови мерки не се налагат, но се обсъжда ограничаване на възрастните

Нови мерки не се налагат, но се обсъжда ограничаване на възрастните

491
0

Трети пореден ден с рекорден брой регистрирани случаи на заразени с коронавирус у нас. За изминалото денонощие са доказани 516 нови случая от изследвани 5 209 проби.

„Това, което можем да направим към момента, е да държим инфекцията под контрол доколкото това е възможно. В никакъв случай обаче не бива да омаловажаваме данните. От седмица насам ръстът на случаите с коронавирус при нас е колкото средният за ЕС – 23%“, коментира в ефира на „Здравей, България“ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В България може да издържим доста дълго време с по 500 случая на ден, отбеляза той.

„Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла“, допълни още Кунчев.

Националният здравен инспектор подчерта, че за момента не се налагат нови мерки, но се обсъжда ограничаване на хората от най-рискова група.

Три били сценариите за ограничаването на възрастните хора.

„Най-меката опция би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си, а третата, която е малко вероятна – пълната им изолация“, посочи той.

Ангел Кунчев отбеляза още обаче, че ако и други държави въведат строги мерки, това можело да се случи и в България.

„При всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че не е толкова важно да се наложат нови ограничения, колкото спазването на тези които вече са в сила“, заяви Кунчев.

По думите му ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. 

Той добави, че около 20% от положителните в страната ни имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи.

„България ще получи 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а сме разпределили 2800 флакона – всички лечебни заведения имат. Един флакон „Ремдесивир“ струва 700 лв., за лечение се ползват между 5 и 10 флакона“, обясни още Кунчев.

Здравният инспектор подчерта за пореден път, че най-важно е личното самосъзнание на всеки от нас. 

„Ако ние сами не бъдем внимателни и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат“, категоричен бе той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име