Intrigi.bg Актуално Новият фиш на КАТ крие и корупция, и администрация

Новият фиш на КАТ крие и корупция, и администрация

120
0

Катаджията спира, констатира, издава, връчва, санкционира и накрая прибира през ПОС устройство глобата на шофьора нарушител. Всичко в едно – Фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание (ФУАННАН). Просто и ясно като едноклетъчен организъм, нищо че звучи малко като на китайски.

Тази поправка в многострадалния Закон за движението пътищата (ЗДвП) бе публикувана за обществено обсъждане на 22 май и още в следващите няколко дни вносителите й от МВР и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) станаха обект на критики и подигравки. Защото намерението да се опрости процедурата на глобяване не само противоречи на Закона за административните нарушения и наказания, но и дава безконтролна власт на най-ниското ниво в „Пътна полиция“ – катаджията с палката на пътя. 

С най-големи уважения към труда на тези хора от „първа линия“, повечето от които и сега си гледат съвестно работата, но не на тях трябва да се разчита за по-безопасни пътища.   

Знаете ли, че редовите служители на КАТ в цяла България, които имат право да пишат актове и фишове по ЗДвП са цифром и словом 1550 души. Със сигурност има поне още толкова над тях – началнически състав и администрация, които даже вземат по-високи заплати. И защо – за да се явяват всяка седмица по телевизии, радиа, сайтове и водомери, за да обявяват „невиждана досега“ акция.

В общественото обсъждане се включиха сериозни организации на шофьори и превозвачи. „Труд“ също публикува коментари на юристи и експерти. Малко известно е, но в дебата е участвал и омбудсманът Диана Ковачева със становище, че: „съчетаването на актосъставител и административнонаказващ орган при издаването на ФУАННАН ще доведе до смесване на функциите на оперативна самостоятелност и обвързана компетентност от един и същ орган…“. Финален кръст обаче сложи комисия „Антикорупция“, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Юристите от КПКОНПИ на два пъти отказаха да съгласуват проекта, защото: генерира корупция. Точка.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име