Intrigi.bg Политика Новият парламент: обещания за връщане към правилата, прогнози за кратък мандат и...

Новият парламент: обещания за връщане към правилата, прогнози за кратък мандат и изолация за ГЕРБ

386
0

Връщане към принципите на парламентарната демокрация, сериозна промяна на изборните правила, изолация на управлявалата досега партия ГЕРБ и преговори между опонентите ѝ за обединение по конкретни проблеми – с тези заявки беше открито днес 45-ото Народно събрание. Заседанието донесе и първия знак, че е възможно взаимодействие в силно фрагментирания парламент от шест групи – за председател беше избран не кандидатът на мнозинството, а излъчената от втората политическа сила Ива Митева, зад която се обединиха всички останали формации.

Изявленията на партийните лидери потвърдиха очакванията, че животът на парламента ще бъде доста по-кратък от 4-годишния му мандат, като единствена ДПС призова за използване на всички възможности. Най-важната задача се очертават поправките в Изборния кодекс, за каквито настояват всички партии, с изключение на ГЕРБ, и които ще позволят възможните предсрочни избори да се състоят по различни от досегашните правила – дистанционно гласуване, повече секции в чужбина, активна регистрация за изчистване на избирателните списъци, видеонаблюдение при броенето на резултатите и др. Ключовата реформа, която „Има такъв народ“ възнамеряваше да предложи – за изцяло мажоритарен избор на депутатите, засега изглежда, че отпада от дневния ред.

Останалите приоритети, около които опонентите на досегашното управление заявиха политическо съгласие, включват нова ваксинационна стратегия срещу COVID-19, мерки за преодоляване на икономическите последици за бизнеса и гражданите от коронавируса и спешно преработване на българската програма за участие в европейския план за възстановяване и развитие след пандемията, от който се очаква България да получи достъп до финансиране от Брюксел. В изявленията на всички формации, освен ГЕРБ, като първа по важност задача беше посочено завръщането към практиката на функциониращ парламент, който да контролира изпълнителната власт, вместо да й се подчинява.

Единствена ГЕРБ, която има формално, но недостатъчно мнозинство в Народното събрание, заяви готовност за правителство, но то е обречено при декларирания от останалите групи отказ да го подкрепят. Президентът съобщи, че свиква в понеделник (19 април) консултации, за да задвижи след това конституционната процедура.

Първото заседание на парламента ще се запомни със знаковото отсъствие на министър-председателя Бойко Борисов, който подаде оставката си не в пленарната зала, а в писмо до парламента. Празни останаха и местата за министрите – присъстваха само членовете на Министерския съвет, които са избрани за депутати от ГЕРБ, но те бяха на депутатските банки. Хронология на събитията можете да прочетете в статията.

Мика Зайкова предизвика спорове в социалните мрежи

Поведението на икономиста Мика Зайкова, която отри първото заседание на 45-ото Народно събрание в качеството си на най-възрастния депутат, предизвика противоположни коментари в социалните мрежи.

Повечето потребители отбелязват умерения й тон и чувството за хумор, с които прие неволните грешки при воденето на заседанието, ироничните забележки по политически и икономически теми, както и острия й коментар за решението на премиера Бойко Борисов да не обяви оставката си в пленарната зала, а чрез съобщение до медиите: „Това е или срам, или пренебрежение“. Оценките в „Туитър“ варират от „Искам като порасна да съм като Мика Зайкова“, до „Може ли да я вземем да коментира новините“, а във „Фейсбук“ преобладава „Зайкова открадна шоуто“.

В същото време други потребители я обвиниха заради използвания цитат „земя като една човешка длан“ на популярния по време на комунизма поет Георги Джагаров, известен като приближен на тогавашния ръководител на държавата Тодор Живков

След края на първия парламентарен ден част от народните представители на „Има такъв народ“ се присъединиха към протестиращите срещу управлението на ГЕРБ граждани пред централния вход на Народното събрание. Всички заедно се снимаха за спомен пред паметника на „Цар Освободител“.

„Всеки български гражданин е достоен да застане до своя народен представител“, обясни спонтанната среща с протестиращите сценаристът Филип Станев, депутат от „Има такъв народ“.

„Демократична България“ предлага въвеждане на лустрация за публични длъжности

Хора, които са работили за репресивните органи на тоталитарния режим, да не могат да заемат висши държавни длъжности, предлагат депутатите от „Демократична България“ (ДБ) в законопроект за промяна в Конституцията, внесен в парламента. Той предвижда още ограничения за заемане на длъжности в администрацията и на бивши членове в ръководните органи на Българската комунистическа партия.

От коалицията предлагат също промяна в правилата за избор на съдии, назначаването и освобождаването на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, на членове на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. В изказването си по време на пленарното заседание лидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че една от целите на промените и предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Първото заседание на 45-ото Народно събрание продължи малко над 4 часа и беше закрито минути след 13 ч., след като бяха избрани председател, зам.-председатели и секретари на парламента и беше формирана комисията, която ще изработи правилник за организацията и дейността на депутатите.

По информация от Мая Манолова следващото заседание ще е утре от 10 ч, отново в историческата сграда на Народното събрание. Тя заяви пред журналисти, че е прието предложението на „Изправи се! Мутри, вън!“ утре да гласуват комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, както и изслушване на премиера в оставка за плана за възстановяване и устойчивост.

Председателят на парламента Ива Митева прочете заявленията за създаване на парламентарните групи в новото Народно събрание и ръководствата им. Ето кои ще са представителите на групите:

ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов

„Има такъв народ“: председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев

БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов

ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид

„Демократична България“: председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев

„Изправи се! Мутри, вън!“: председател: Мая Манолова, зам.-председатели: Николай Хаджигенов

Определени са и шестимата зам.-председатели на парламента

Новият парламент: обещания за връщане към правилата, прогнози за кратък мандат и изолация за ГЕРБ

Без дебати и с единодушие за зам.-председатели на парламента бяха избрани:

Цвета Караянчева (ГЕРБ)
Виктория Василева („Има такъв народ“)
Муккадес Налбант (ДПС)
Кристиян Вигенин (БСП)
Атанас Атанасов („Демократична България“)
Татяна Дончева („Изправи се! Мутри, вън!“)

Гласуването беше едновременно за всички кандидатури. Новите зам.-председатели заеха местата си на трибуната.

Депутатите преминават към технически гласувания – за прилагане на правилника на досегашния парламент до изработване на нов и за начина на гласуване в историческата сграда.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име