Intrigi.bg Политика Нова серия от „Къщата в Барселона“: Борислава Йовчева се е омъжила, съпругът...

Нова серия от „Къщата в Барселона“: Борислава Йовчева се е омъжила, съпругът й отрича всичко

662
0

Манекенката Борислава Йовчева, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, се е омъжила.

Съпругът й е Йордан Христов. Той е пълномощник на кипърската офшорка Palms Enterprises, инвестирала във фирмата, притежавала бутика в Барселона, който беше управляван от Йовчева докато затвори през февруари тази година. Христов обаче отрича това финансиране и казва, че не знае нищо за магазина, освен че е имал големи загуби.

Двамата са сключили брак на 16 февруари тази година – точно пет дни преди на 21 февруари испанският вестник „Периодико“ да публикува за разследването. Няколко месеца по-късно Христов определя този брак като „грешка“ без да обясни какво има предвид.

Всичко това се разбират от публикация на „Бюро за разследващи репортажи и данни“ (BIRD), чийто автори са журналистите от „Биволъ“ Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. От екипа са успели да открият Христов пред негов хотел в Приморско и да разговарят с него (част от реакцията му – във видеото в края на текста).

Публикацията изяснява още детайли за отношенията Христов – Йовчева. Това са лични събития и връзки, но те предизвикват обществен интерес, защото историята е свързана с разследване за пране на пари в Испания, намесено е името на премиера, хората около Йовчева са най-малкото познати на Борисов и освен това всички отричат или избягват да говорят по темата, отколкото спокойно да отговорят на въпроси по нея.

И седем месеца след публикациине в испанската преса не се разбира откъде семейството на Йовчева е имало средства за живота и инвестициите в Барселона и как става партньор с някогашните партньори по тенис на Борисов.

Христов коментира пред журналистите и отношенията си с Борисов, и малко за своя бизнес, но основно ги атакува защо се занимават с него и тази история.

„Грешка“ с брака

BIRD публикува удостоверение от Агеннцията по вписвания, което показва, че от 6 февруари 2020 г. Борислава Йовчева вече е г-жа Христова. А режимът на имуществените отношения между нея и съпругът й е „законов режим на разделност“ (това означава, че всеки от тях става собственик на имущество, което е придобил на свое име по време на брака – напр. ако Христов построи нов хотел като своя собственост, съпругата му няма да може да има претенции към него).

От думите на Йордан Христов с журналистите на бюрото се е разбрало още, че двамата не живеят заедно и няколко месеца по-късно той определя брака като грешка.

Христов отрича пред изданието да е инвестирал в модния бизнес на Йовчева в Барселона, защото това е било преди него, но знае, че загубите са големи – над 600 000 евро. За това писа и „Периодико“ – че компанията, която го е управлявала е „почти фалирала“. Магазинът затвори едновременно с публикацията във вестника, а изданието отрази на следващия ден как вече се дава под наем.

„ЕMA BGS SL е собственик на магазин за луксозно облекло на Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 млн. евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата“, писа през февруари изданието.

Другата фирма е Palms Enterprises, регистрирана в Кипър и представлявана от Христов. През 2015 г. това дружество и брата на Йовчева – Георги внасят на два пъти общо всеки по 875 000 евро в капитала на EMA BGS SL.

Заради това и Христов е обект на интерес от каталунската полиция и е посочен в материала на „Периодико“.

Христов: Казусът е затворен за испанската прокуратура

„Цялата история там е приключила! И лично е дал испанския аз не съм там, но всички други са аут, лично главния (вероятно прокурор), който вкара“

BIRD цитира тези непълни обяснения на Христов, който пред тях твърди, че разследването в Испания е приключило.

През август „Дневник“ изпрати въпроси до антикорупционната прокуратура в Мадрид в опит да разбере на какъв етап е разследването за Барселона, дали Борисов е бил разпитван и дали това изобщо е предвидено. От прокуратурата отговориха в началото на септември като отказаха да дадат каквато и да било информация по случая с аргумента, че тя е достъпна само за страни с „легитимен интерес“ да я получат – ищци и хора, на които разследваното деяние е нанесло вреда.

BIRD припомня публикация на „Сега“ от юни месец, когато говорител на каталунската полиция беше коментирал, че „разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.“

Детето на Борислава (Йовчева) Христова

Родената през 2012г. дъщеря на Йовчева също е обсъждана всеки път в публикациите по темата. „Периодико“ описва майката като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно“ и че тя с родителите си и детето живее в къщата в Барселона (също проверявана от местните власти, а преди няколко месеца тя беше обявена за продажба. И около самата къща и собствеността имаше противоречиви обяснения – като това, че Йовчева живее там под наем).

„Периодико“ писа през февруари, че според местната полиция „единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“

Досега Борисов избягва да коментира темата с манекенката, преписа публикацията в испанската преса на атака от Русия и президента Румен Радев и затваряше темата с твърдението, че няма къща в Барселона (никой досега не е твърдял или намерил доказателства, че къщата е негова, а се проверява дали има влияние в осигуряването на покупката и как е свързан с хората, които са я купили, както и са финансирали магазина).

През февруари на въпрос за Йовчева, той каза „Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някого или не не те прави замесен в каквото и да е. Не хубаво един мъж да коментира кой кого познава, че стават бели“.

В събота, при посещението му в Кърджали, кореспондентът на „Биволъ“ Вилдан Байрямова попита премиера Борисов – „Имате ли дете от Борислава Йовчева“. Той реагира с „Не. Абсурд, глупости не ме питайте“ и не коментира повече.

Пред BIRD Христов е казал, че детето на Йовчева не е негово. Той не отговаря къде живее съпругата му.

„Изядоха ме“, защото съм играл тенис с Борисов

На въпрос за отношенията му с Бойко Борисов бизнесменът заявява, че не го е виждал от 20 години и „затова, че съм играл пет пъти тенис с тоя, ме изядоха“.

„Това, че на времето съм играл тенис с него само ми вреди Ти искаш на всяка цена да ти кажа, абе Бойко Борисов, той ми е пръв приятел и аз съм такова ми всеки прави грешки да речем! Ти не правиш ли грешки? От Бойко Борисов, от него само ядове съм имал, знаеш ли колко ме интересува?“, цитира BIRD Христов.

Бизнесменът е партньор със свързвания с Борисов при учредяването на ГЕРБ Иван Саздов. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД, в чието управление от 2008 до 2011 г. е бил Саздов.

Борисов също твърди, че с Христов играл тенис преди 100 години. „Нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, които не съм виждал 10, 15, 20 години. Иван Саздов го знам като шеф на комсомола в Банкя. Ще кажат: „А, познава го.“, коментира премиерът през февруари след публикациите.

BIRD пише и за друг партньор на Христов, чиято партньорка е станала представител на EMA BGS SL. след първи публикации за Йовчева – става дума за Илиян Пенев – Мацола (свързван с някогашната групировка СИК в Русе) и Миглена Николова.

Според проверка на Бюрото за разследващи репортажи и данни Йордан Христов е свързан с редица фирми, получили над 7 милиона лева финансиране по европейски проекти, както и спечелени обществени поръчки за близо 16 млн. Лв. На въпрос на репортер Христов отрича това да е заради отношенията му с Борисов и посочва, че преди години дори се е оплакал лично на министъра на икономиката Борислав Лукарски (по време на втория кабинет на Бойко Борисов той е министър от „Реформаторския блок“/СДС), защото бил изнудван за европейски проект.

По случая с финансирането на къщата в Барселона и бутика бе образувана проверка и от българската прокуратура, (беше сезирана и НАП) но по информация на „Сега“ през май държавното обвинение се е отказало да образува разследване.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име