Intrigi.bg Свят Нова сделка за Брекзит между ЕС и Великобритания

Нова сделка за Брекзит между ЕС и Великобритания

468
0

Великобритания и ЕС постигнаха компромис по споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Дойче веле.

При срещата на британския премиер Тереза Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние бяха приети две съвместни декларации.


В едната от тях, която е юридически обвързваща, страните се ангажират до края на 2020 г. да изработят алтернатива на т. нар. „бекстоп“ – временно решение за избягване на установяването на твърда граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия. Освен това, Великобритания ще има право временно да спре действието на правилата, засягащи Северна Ирландия, ако ЕС наруши поетите ангажименти.

Втората декларация е допълнение към съгласуваната по-рано политическа декларация, в която се очертани бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че е постигнат компромис с Лондон. Той включва уточнения и правни гаранции по Брекзит и спорния бекстоп, съобщи председателят на ЕК в профила си в Twitter.

По думите на Юнкер, той е обсъдил постигнатия компромис с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който е готов да подкрепи допълнителните договорености.

По-рано Би Би Си съобщи, че Тереза Мей е успяла да постигне „правно обвързващи“ промени в сделката си за Брекзит ден преди решаващото гласуване в парламента.
Шефът на правителствената администрация Дейвид Лидингтън увери, че промените „укрепват и подобряват“ сделката, както и бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Днес, 12 март, на британските депутати ще бъде представен компромисният вариант на споразумението. Ако въпреки внесените промени документът бъде отхвърлен, ще бъде предложен на гласуване вариантът Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Ако и той не бъде приет, на 14 март парламентът ще трябва да вземе решение за възможното отлагане на Брекзит.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име