Intrigi.bg Актуално Новата мутация на коронавируса и има ли повод за паника

Новата мутация на коронавируса и има ли повод за паника

284
0

Надеждата за край на пандемията тъкмо се прокрадна под формата на първите одобрени ваксини и от Великобритания дойде нова причина за тревога – мутация в коронавируса, която може би го е направила до 70% по-заразен.

Без да чакат допълнителна информация, редица държави затвориха границите си за пристигащи от Острова, а сред тях се нареди и България.

Важно е да отбележим, че мутациите не са никаква изненада – те са в природата на вирусите, но невинаги означават промяна в поведението на самия вирус.

Както посочва здравният кореспондент на „Би Би Си“ – Джеймс Галахар – точно тази промяна в коронавируса може би е по-значима от останалите.

Британските здравни власти обвиняват именно последната мутация на COVID-19 за мълниеносното разпространение на заразата във Великобритания, въпреки че в страната важат строги ограничителни мерки. На 20 декември са обявени нови 35 900 случая на коронавирус, пик беше отбелязан и в смъртността.

Галахар допълва, че мутацията на вируса вече доминира над своя предшественик, но държи да подчертае, че все още има твърде много неясноти.

Основната промяна, която се забелязва, е в протеиновите шипове, заради които вирусът е наречен именно коронавирус. Тези шипове са отговорни за проникването на вируса в човешките клетки, където той започва да се размножава. Важни промени в протеиновите шипове могат да означават както по-заразен вирус, така и по-опасен или безопасен.

Коронавирусът вече има десетки, ако не и стотици мутации, но учените ги определят като „синонимни“, тоест промени, които нямат никакво отношение към заразяването и протичането на болестта при пациентите. Това, което притеснява специалистите в момента, е, че мутацията показва сериозни изменения в структурата на вируса.

Всъщност Великобритания знае за новия щам още от 8 декември.

Тогава, по време на заседание на здравните власти, учените виждат притеснителна диаграма, която показва разпространението на заразата в Кент, Югоизточна Англия. Генетична секвенция на вируса, каквато на Острова се прави регулярно, показва, че повече от половината случаи са причинени от специфичен вариант на коронавируса. До момента подобен вариант на SARS-CoV-2 не е наблюдаван.

Лондон очевидно не бърза да предупреди света за находката си, макар че през това време медиците работят на пълен капацитет, за да установят възможно най-много подробности около новата мутация.

Така се стига до заключението, че този изменен вирус може би е до 60-70 на сто по-силно заразен, но в същото време не води до по-различно протичане на болестта или по-висока смъртност. Д-р Ерик Волц от Кралския колеж в Лондон също предполага, че новият щам е 70% по-заразен, но бърза да подчертае, че още няма достатъчно информация.

Волц и колегите му смятат, че мутацията се появява първо в пациент, който кара така наречения „дълъг COVID“ и имунната му система е била крайно отслабена. Тя не само не е успяла да се пребори със заразата, но и се е превърнала в перфектния инкубатор за изменения в структурата на вируса.

Остава загадка как вирусът е мутирал толкова бързо и изведнъж са се случили 17 или повече мутации.

Въпреки че няма категорични потвърждения, че новият щам на коронавируса действително е станал по-заразен, той вече плъзва из Великобритания и Европа. Той е разпространен в почти цяла Южна Великобритания, а негови случаи са засечени в Дания, Нидерландия и Италия. Австралия също съобщава, че е успяла да прихване пациент, заразен с новия щам.

Други учени смятат, че тази мутация възниква още в края на септември месец, през октомври и ноември успява да набере сила и към края на ноември и началото на декември разгръща пълния си потенциал.

На пресконференция, проведена на 19 декември, британските здравни власти съобщават за новата мутация, като допълват, че 26% от случаите на коронавирус през изминалия месец са причинени от нея. През декември е възможно този процент да е достигнал 60%, че и повече.

Досега изнесените данни за новия щам на коронавируса съвсем логично предизвикаха притеснение и моментален отговор от страна на редица европейски държави. Някои от тях веднага наложиха забрана за влизане на пътници от Великобритания, а в понеделник ще се проведе спешно заседание на Европейския съюз.

Някои топ медицински специалисти обаче остават скептични към новините от Острова.

Немският вирусолог Кристиан Дростен заявява пред „Tagesspiegel“, че „въобще не е притеснен“.

По негово мнение все още няма никакви доказателства, че мутацията, за която Лондон съобщава, е по-заразна. Дростен посочва, че главоломното разпространение на вируса може да се дължи на комбинация от обстоятелства, а не на нов щам на SARS-CoV-2, и допълва, че заявленията за „70 на сто по-заразен вирус“ са по-скоро медийна сензация.

Вирусологът се позовава и на факта, че новата мутация вече е в редица държави, където обаче не се наблюдава такъв рязък скок в заболеваемостта. Той изказва и предположението, че ако наистина вирусът се свързва по-силно с човешката клетка, това всъщност може да отслаби действието му.

Дростен казва, че е доволен от затварянето на границите и го приема за добра превантивна мярка, докато всички детайли около новия щам бъдат изяснени. „Може да има изненади в областта на науката, но в момента не съм толкова загрижен за тях“, посочва още вирусологът.

Втората добра новина е, че новата мутация на коронавируса най-вероятно няма да попречи на ваксините.

Такова е становището не само на Кристиан Дростен, според когото промяната в структурата на вируса не е чак толкова мащабна, за да направи разработените вече ваксини неефикасни. На същата позиция е проф. Рави Гупта от Кеймбридж, който обяснява, че ваксините се целят в различни части на протеиновата обвивка.

Затова и мутацията само в една част на протеиновите шипове не е особено притеснителна или поне не за момента.

Гупта уточнява, че дори и да се случи по-тежка мутация на коронавируса, това просто ще наложи модифицирането на ваксините по начина, по който се изготвят ваксините против грип, които всяка година включват в себе си различни щамове.

Доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет, също не мисли, че мутацията ще попречи на кампанията за ваксинация. В ефира на bTV тя уточни, че учените алармират, защото промените са се случили твърде бързо, но ходът на пандемията и тежестта на протичането ѝ не се изменя.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име