Intrigi.bg Мистерии Нито един случай на изчезнал човек, не прилича на друг

Нито един случай на изчезнал човек, не прилича на друг

141
0

Нито един случай на изчезнал човек не прилича на друг, всеки е строго индивидуален и разнороден, тъй като тези хора са били в някаква ситуация. Не можем да подходим на случая с изчезването на Сашко, като към случая с изчезналото момче сега, по време на “Сурва”. Това са тотално различни случаи и казуси.

Това каза за ФрогНюз криминалният психолог д-р Велина Владимирова.

Когато един човек изчезне е най-важно да се установи каква е причината това да се случи. В голяма част от случаите, криминалните психолози нямат място при такива казуси. Това обикновено са хора, които са се загубили в планината, деца, които са избягали от родителите си, защото са се скарали. Ако се касае за планинско спасяване, най-често полицията и планинските служби се справят без намесата на криминални психолози, обясни д-р Владимирова.


Криминалните психолози обикновено работят в случаите с безследно изчезнали лица, които ги няма от по-дълъг период от време. Тогава е необходимо да се направи един анализ на информацията, която е събрана, изготвя се оценка на това какви действия бихме могли да предприемем, дали ще има нужда от група от хора или конкретен човек, с който бихме искали да говорим, след това най-често се правят полиграфски изследвания, допълни тя.


Успявали сме да открием доста безследно изчезнали хора, но в тези случаи обикновено става въпрос за криминални деяния, най-вече убийства. 


Когато има други казуси, подобни на тези с изчезналия от Перник Сашко, рядко ни търсят. В този случай други органи работеха съвместно и случаят беше разрешен с тяхна помощ.

Тогава с цел изчистване на съпричастност бяха използвали полиграфски изследвания за близкия кръг от хора на детето, за да може полицията да изчисти фокуса си върху други действия за изчезването на детето, сподели криминалният психолог.


Сега има друг казус с изчезналото момче в Перник след “Сурва”. На този етап не са ни търсили по конкретния случай, защото най-вероятно полицията извършва необходимите действия, като снемане на обяснения, огледи, назначаване на експертизи ако това е нужно  и т.н.

Тук трябва да подчертаем, че криминалните психолози участват в работата свързана с издирване на изчезнали хора, когато има доказателства за криминално деяние, т.е. ние помагаме дотолкова, доколкото полицията вече има някакви версии и ние използваме инструменти, с които можем да дадем изводи или насоки към определена версия.


Работили сме по казуси с момичета, които са били трафикирани в чужди държави и те са били откривани. Имало е и случаи, при които са откривани скелети на хора или само техни части, както и неразрешени такива, т.е. лицата не са бивани открити, каза  д-р Велина Владимирова. 

Когато има отвличане, там човекът е изчезнал, но престъплението е съвсем различно и обикновено  се стига до процеси на преговори. Това са други ситуации, при които по някакъв начин похитителите се свързват с роднини или близки и заявяват искания, защото обикновено хората ги отвличат с цел да се спечели нещо, подчерта тя.


При повечето случаи, по които работим, най-често се стига до полиграфско изследване на евентуални лица, които са съпричастни по някакъв начин към изчезването на съответния човек. 


В някои от случаите се прави психологичен профил, в който се ползват данни за жертвата, понякога се прави психологичен портрет, за да се прецени как да се работи върху него и т.н., обясни д-р Велина Владимирова.


Констанца Илиева

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име