Intrigi.bg Политика Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен...

Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната

158
0

След последните избори и благодарение на нашите 4-годишни усилия промяната започна. Но тя трябва да продължи. Днес си поставяме втора цел – да довършим промяната, да доразградим този модел, но и да предложим друг, конкретен, ясен, справедлив. Да бъдем алтернативата, освен опозицията на модела.

Наша традиционна политика е социалната. Наша първостепенна грижа е борбата с бедността и неравенствата. Има две групи българи, най-засегнати от този проблем. Това са възрастните хора и младите семейства с деца. Знаем ден по ден, крачка по крачка какво да направим. Започваме с преизчисляването на пенсиите, Закона за възрастните хора, намаляване на ДДС на лекарствата, специални грижи към възрастното поколение – това е първият ни приоритет.

Младите семейства и децата – също най-засегнати от кризата. Необлагаем минимум за млади семейства с деца, които са работили и са се осигурявали от 500 лв. за всяко дете. Безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници за училищата, безплатни лекарства за децата до 14 години. Помощ за раждане на дете от 10 минимални заплати – това са 6 500 лв. днес, ако тя се покачи, ще се покачат и те. Това също е за родители, които са работили и са се осигурявали.

Най-големият проблем пред нас като българи е демографската катастрофа. Каквото и да направим – прекрасни пътища да построим, прекрасни училища да изградим, прекрасни болници да направим – народ няма ли, няма никакъв смисъл. Политиката към младите и към възрастното поколение е политика срещу демографския срив в България.

Друго много важно нещо, за да има народ, да е здрав и да работи, е реформата в здравеопазването. Всичко ще направим по силите си болниците да не са търговски дружества. Сложна и тежка битка е това срещу сериозен опонент. Но нищо друго не може да промени здравеопазването, ако не бръкнем в същността на модела, а той е – болниците да не са търговски дружества и здравето да не е търговия.

Другото най-важно за нас, за да се развива нашият народ, е образованието. Без образование, хора, нямаме напредък. Имаме цялостна програма за образованието. Но за нас едно от най-важните неща е – един учебник за един клас за цялата страна по един предмет и той да се пише от държавата, а не от частни колективи. Но и в тези учебници да пише истината – за българската история, за българската култура, за българските автори и класици, за българските традиции, ценности и духовности.

И на само още един акцент ще се спра от програмата. Защото, за да има здрава и образована нация, за да има развита икономика, за да има борба с демографията, можем да имаме още едно нещо. Българската земя да храни българския народ. Имаме прекрасна природа и прекрасна земя, която може да отглежда българско мляко, месо, плодове и зеленчуци, а да не ядем 80% внос. Специална програма и грижи имаме за друг тип земеделия – обърнато към малкия производител, обърнато към българските стоки и към това – българският производител да може да си излага стоката на пазара, да печели от труда си, а потребителите да не купуват скъпо. След броени дни е Празникът на черешите, един пример да ви дам, и разговаряйки и подготвяйки се, разбираме следното – в този момент черешите в Кюстендил се купуват за 80 стотинки от хората, които са си оставили труда и ръцете на полето и в градината. А за колко се продават в София? За 8 лева. Разликата отива в прекупвачи, които не са си мръднали пръста да произведат това нещо. А нашите пари, от джоба на потребителя, отиват пак там – за хора, които не са произвели нищо. Коренна промяна трябва и в земеделската политика.

Разбира се, за всеки един от секторите имаме своята визия как да стане.

Вчера се върнахме от Северозапада, където събрахме Плевен, Враца, Видин, Ловеч и Монтана – най-изоставащия регион в Европа. Само целенасочена политика към тези региони може да ги съживи и да върне хората там – да се обработва земята, да има производство, да има млади, да има училища и детски градини.

Пари в държавата има, но е важно как се разходват. За нас приоритет са хората.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име