Intrigi.bg Политика Нинова потвърди оставката, призова да не се отменя прекият избор за лидер

Нинова потвърди оставката, призова да не се отменя прекият избор за лидер

259
0

„И моля да се спре с всички манипулации и спекулации по този повод. Всеки член от партията е получил моята оставка, защото е гласувана на пряк избор. И днес я потвърждавам пред най-висшия форум на партията. До конгреса са постъпили писма, заявки, резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор, избиране на председател от конгреса. Моля ви, не правете това“. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на конгреса на соцпартията в НДК.

По-рано стана ясно, че социалисти от Благоевград са започнали подписка в подкрепа на Корнелия Нинова, която е набрала над 500 подписа. Хората искат конгресът да не констатира оставката на Нинова и тя да остане председател на БСП.

Преди дни депутатът Крум Зарков официално обяви кандидатурата си за председател на партията. Днес той заяви, че трябва на конгреса да има лидерска битка. Според него, единственият правилен начин оттук нататък е оставката на Нинова да бъде констатирана:

БСП да преосмисли твърдата си подкрепа за машинното гласуване и да предложи въвеждането на смесен вот – на машина и с бюлетини, за да може всеки гражданин да има право на избор, предложи Нинова в доклада си пред червения конгрес. Тя отчете, че машинният вот е бил важен с оглед борбата с купения вот и прозрачността на изборите, но се е отразил най-много на БСП и е довел до голям отлив на гласове.

Тези избори показаха, че пред нас стоят 4 въпроса – първо на държавно равнище, а след това като партия, каза Нинова и ги изброи. Първият е избирателната активност и нейният спад. Това трябва да е много ярък знак към всички политици и държавници за увеличаващото се недоверие на хората и означава липса на легитимност на институциите. Второ е състоянието на партийната система. По думите на Нинова вотът е показал недоверие към системната партийност и към идеологическия облик дясно-ляво, който беше изместен от статукво-промяна. Трудно е да се определят контурите на новата партийна система, обстановката е динамична, каза Нинова и даде пример с появата на Продължаваме промяната и с ИТН, която от първа политическа сила през април стана трета през ноември. „На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите. Прагматизмът е хубаво нещо, но размиването на идеологиите е грешен подход за правене на политика“, каза тя. Третото, което Нинова очерта е машинното гласуване. По думите й то направило последните избори много по-честни и прозрачни, но намалило избирателната активност. Тя припомни, че БСП е била твърдо за въвеждането на машинното гласуване. „Може би е време да осмислим ефекта от него и да предложим въвеждане на смесено и всеки гражданин да има избор“, каза тя. Четвъртият пункт е пандемията. По думите й въпреки кампанията в социалните мрежи, живият контакт е друго. Но освен това има и други вътрешни причини за резултата – изтощението от вътрешните борби.

Според Нинова БСП се нуждае от нова програма. Тя поиска промени в организационния живот на партията, както и уставни мерки за социалистите, които са работили за кампаниите на други партии. Като важна цел на БСП Нинова постави местните избори. Тя призова за засилена работа с представителите на партията във властта по места. Нинова поиска още БСП да покаже нов морален образ, като чрез участието си във властта да покаже, че работи за добруването на народа. Дойде времето в управлението на България да покажем какво е морала в политиката, каза тя.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име