Intrigi.bg Политика Нинова контраатакува президента за износа на оръжие за Украйна

Нинова контраатакува президента за износа на оръжие за Украйна

54
0

Димитър Стоянов, секретар на президента, е направил манипулация, която лепва петно върху институцията. Това коментира министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на извънреден брифинг, провел се под формата на монолог. На свой ред тя обвини Румен Радев и служебния кабинет от 2021 г. в търговия с оръжие за Украйна.

Нинова заяви, че през последните дни основна тема на медиите били публикувани три изречения от президентския съветник Димитър Стоянов. Във фейсбук профила си Стоянов е публикувал скрийншот от написан на хартия следния текст: „Крайната дестинация на изделията променя от Ислямска Република Афганистан на Република Украйна“. Той е придружен с коментар от Стоянов: „Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането, след като се предава от министър на началник на кабинет.“

Нинова се припозна в споменатия министър и заяви, че през последните месеци темата оръжия за Украйна била употребена грубо, манипулативно, с политически цели. Тя мълчала от нежелание да се поднасят на народа скандали, когато той има нужда от хляб и подкрепа за цената на тока. Стискала зъби.

„И един патрон не е излязъл. Не им вярвайте“, каза Нинова.

Сега обаче решила да удовлетвори призив на президента Радев, който поискал тя персонално да обясни на левите хора в България как снабдява с оръжие Украйна.

Нинова посочи, че въпросният текст е част от докладна записка от бившия директор на ВМЗ – Сопот, по думите ѝ назначен от ГЕРБ през 2015 г., наскоро освободен от Нинова, до съвета на директорите, назначен от служебния кабинет с премиер Стефан Янев, за сделка и доставка, насрочени за 2021 г. Желанието на директора е било да се промени датата на доставката на 29 април 2022 г., както и дестинацията – от 2021 на 29 април 2022 г. Съветът на директорите впоследствие одобрява докладната. Междувременно обаче Нинова е назначена за министър и междуведомствената комисия отказва да разглежда и изпълни тази сделка.

„Това не е война с президента, а битка за истината. За спирането на фалшивите новини, които не се използват да се унищожи някой, който не ти е симпатичен. Може да се премълчава удар, когато лъжата идва от страна на хора, които не знаят какво говорят, но не когато се институционализира на най-високо ниво“, каза Нинова.

След като констатира, че Министерството на икономиката е свършило своята работа, сделката е спряна, а бордът на ВМЗ – Сопот, е уволнен, на свой ред попита Радев как ще изчисти петното, лепнато върху президентската институция. Според нея съветникът на президента е манипулирал истината и я злепоставял, а фактите уличават Радев и служебния кабинет в търговия с оръжие за Украйна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име