Intrigi.bg Политика Никола Филчев изригна: По Конституция не може педерастчето Борис Велчев отново да...

Никола Филчев изригна: По Конституция не може педерастчето Борис Велчев отново да се кандидатира за главен прокурор.

1304
0

Потърсихме бившия главен прокурор проф. Никола Филчев за коментар около конституционната възможност наследникът му на поста – Борис Велчев, да се кандидатира отново за обвинител №1, каквито твърдения и настроения се лансират в публичното пространство.

Филчев цитира точно правните текстове и членове, но не спести личната си емоция и квалифицира Велчев (шеф на Конституционния съд) като „педерастче с любовник от Доспат“. Запитан дали може да бъде цитиран за тези си твърдения, Филчев беше категоричен: „Да!“

– Проф. Филчев, в публичното пространство се въртят твърдения, че вашият наследник като главен прокурор на републиката – Борис Велчев, е заявил амбицията си да се кандидатира отново за поста на обвинител №1. Вие чували ли сте такова нещо?

– Не, не съм чувал.

– Е, едва ли е възможно точно вие да не сте ги чували тези слухове?!

– Не, не, не съм чувал, а и не ме интересува.

– Питам ви като безспорен капацитет и юрист – такова кандидатиране, след реализиран вече мандат, възможно ли е?
 

– Не, не може!

– Тази невъзможност трябва да е облечена в конституционно-правен текст. Кой е той?

– Аз ли трябва да ви запознавам с Конституцията? Сега ще ви кажа.

„Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор по чл.129, ал.2, се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването и освобождаването при повторно направено предложение.“
 

– Това означава ли, че може да се влезе в хипотезата, че след като е прескочен един мандат, отново може да се случи такова кандидатиране, каквато би била ситуацията с Велчев, той няма повторен мандат?

– Ами то е повторно.

– Т.е. не може да има свободни тълкувания?  

– Това са на Георги Първанов тълкуванията. Той искаше да се кандидатира трети път за президент, като казваше, че „повторно“ означава само последователно.

Първанов имаше коментари, защото искаше да кандидатства за трети път за президент. Ето какво пише в Конституцията: Член 95, ал.1 – „Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.“

И Първанов претендираше, че още един мандат е последователно. Т.е. ако прескочи един мандат, може за трети път да бъде държавен глава. Според него Конституцията го позволява това.

– Е, така ли е, как е в крайна сметка?

– Конституцията ясно казва.

Сега тук Велчев, вероятно и управляващите, които много си го харесват педерастчето, защото много им е удобен, много е приятен, затова го искат за главен прокурор. Ама няма да стане. Другото означава да нарушат Конституцията. „Повторно“ – ясно е казано що е повторност.

– Защо смятате, че Велчев, който също е професор, е удобен?

– Могат да се опитат да изнасилят Конституцията. Понятието за „повторност“ го има в член 28. „Престъплението е извършено повторно, ако деецът извърши престъпление, след като е вече осъден с влязла в сила присъда за друго престъпление.“ В случая „повторно“ значи, че изборът е повторен, ако след като веднъж е избиран, отново е избран. В Конституцията няма изискване само последователното избиране да е повторно.

Тълкуването, за което Велчев може би претендира, педерастчето му с педерастче…

– Ама защо го наричате така, мога ли да ви цитирам?

– Само педерасти разбират и тълкуват така. Истински педераст е, разбира се, известен в цяла Европа, че даже и в Америка. Пиши, да. Пиши го.

Да го оспорва. Ще му дам свидетелства и от държавното ръководство, и от чуждите посолства. И лично ще посоча неговия любовник от Доспат.

Трябва да стане ясно, че Конституцията забранява въобще повторното избиране на поста главен прокурор. Сега някой се опитва да лансира идеята, че може повторно. Ако конституцията искаше това да каже, щеше да го каже.

– Да, Велчев няма реализиран нито последователен, нито непоследователен втори мандат.

– Точно повторното е забранено от Конституцията. Сега се опитват да лансират тезата, че се забранява само последователното избиране. Категорично се забранява да си втори път главен прокурор, след като вече си бил. Тази разпоредба на Конституцията – за мандата на главния прокурор, понеже се отнася до формата на държавно управление, съгласно Решение 3 от 2003 година на Конституционния съд, което аз предизвиках тогава, всякакви промени могат да се правят само от Велико народно събрание.

– Но това е  различно от фигурата на президента, където може да има втори мандат?

– Да, при президента може.

авторСимо Русев

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име