Intrigi.bg Крими Николай Банев: Империята Баневи не е в упадък! Тя се завръща

Николай Банев: Империята Баневи не е в упадък! Тя се завръща

72
0

Николай Банев винаги е открит да говори и за приватизацията, и за делото си. Това заяви пред Би Ти Ви адвокатът на Николай Банев – Христо Ботев.

По делото няма нито един документ, който да свидетелства за злоупотреба, закононарушение или ощетяване на държавния бюджет, имащ връзка с някого от тримата членове на семейната организирана престъпна дейност (в нея влизат той, Евгения Банева и майка му Мария б.р.), коментира самият Николай Банев в писмен отговор на въпроси, пратени до него в затвора от телевизията.

По делото има много хартия и нищо конкретно. В момента в съда са едни данъчни престъпления и организирана престъпна група, уточни адвокатът. Аз съм „за“ всякакво разследване, каза още той.

Българската приватизация беше неизбежен процес… Главният прокурор и ДАНС имат скромен капацитет да извършат такъв, наречен „цялостен“ преглед на толкова многолик и специфичен за различните отрасли на икономиката процес, пише от затвора Банев. Лично за мен… сериозен и задълбочен анализ на договорните неизпълнения и на отговорните държавни и местни институции в следприватизационния договорен период, ще бъде едно удовлетворение и изчистване на опетненото ми име. Но реализацията на тази потенциална възможност приемам с недоверие и повече от скептично, допълва той.

Може би в момента се цели повторна приватизация да се извърши. С промени в законодателството да се развалят някои приватизационни сделки, за да бъдат направени нови с нови играчи – това сме коментирали с него, обясни адвокатът на Банев – Христо Ботев.

В Страсбург има една много обширна жалба за всичките правонарушения, извършени от българските органи по отношение на семейство Баневи. След няколко години ще има решение от Страсбург и предполагам едно много сериозно обезщетение, коментира още той.

Николай Банев не е получавал полагащите му се според уставите на дружествата и решенията на Общите събрания възнаграждения, т.е. обезкостителят се оказва, че е обезкостен лично от тези предприятия, в които е инвестирал, заявява самият Банев.

На последното съдебно заседание беше разпитан свидетел, който работи в „Полимери“ от 2003 или 2004 г., и посочи три конкретни фактора, довели до състоянието на завода – спирането на жп линията – спират се вносът на суровини и износът на продукция от предприятието, прекъсване на връзката с „Лукойл“ и 35 млн. задължения на някакъв към „Полимери“, което мисля, че и към момента не е платено – напълно достатъчни причини едно предприятия да рухне, дори само заради това. Конкретни суровини вече за забранени за използване в ЕС, с които тези предприятия са работили, обясни адвокатът.

За луксозния имот на Баневи той обясни, че е бил предназначен за срещи с чуждестранни партньори, за да не спят по хотели.

Към днешна дата нито едно свързано с мен и семейството ми юридическо лице, нито семейството ми – т. нар. ОПГ (организирана престъпна група) – Баневи няма изискуеми данъчни задължения, пише Банев.

Факт е, че още миналата година голямата част от задълженията, даже всичките към НАП, бяха платени. По делото дори има документ, че дружеството не дължи никакви пари, добави Христо Ботев.

Първият милион направих с връзки. Само по време на социализма беше мръсна дума. Верни приятели, на които можеш да разчиташ на точното място в точното време, на които си попаднал интуитивно, по волята на съдбата или си планирал попадането си там. Милион не са много пари като инвестиционна величина. А аз винаги съм се стремял да бъда инвеститор със замах. И затова не съм усетил натрупването на първия милион. „Империята“ Баневи не е в упадък. Тя е във война. Но за изхода от войната не може да се съди по променливия резултат от множество и непрестанни битки. „Империята Баневи се завръща“, завършва бизнесменът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име