Intrigi.bg Политика „Не само налудничав, но и фашистки“: Никой не подкрепя закона на ВМРО...

„Не само налудничав, но и фашистки“: Никой не подкрепя закона на ВМРО срещу фалшивите новини

247
0

„Крие рискове пред свободата на изразяване на мнение“
„Несъобразяване с европейските разпоредби“
„Фашистки законопроект, който дава възможност за държавна цензура върху медиите“

Това са част от коментарите на медии, организации и депутати за законопроекта на ВМРО, с който се предлага Съветът за електронни медии (СЕМ) да може да спира достъпа до сайтове, които разпространяват невярна информация, както и санкция от три години лишаване от свобода за разпространението на фалшиви новини

Законопроектът ще бъде разгледан в четвъртък (28 май) в ресорната медийна комисия в парламента, но няма да бъде приет. Депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС че няма да подкрепят предложенията на ВМРО.

В становище до ресорната парламентарна комисия медийният регулатор изразява резервите си към законопроекта и посочва, че той не е съобразен с европейския план за борба с дезинформацията и не предлага механизми и критерии, по които СЕМ да контролира сайтове, а в същото време го натоварва с нови задължения и разходи. Резерви и критики към предложенията имат и Министерството на културата, БНР, БНТ, медийни организации и други.

„Недомислен“, „рисков“, „фашистки“

Според депутати от ГЕРБ предложенията на ВМРО са недомислени, не съдържат приложима дефиниция на дезинформация и няма как да бъдат подкрепени. Управляващите обаче ще обсъждат други варианти за борба с фалшивите новини, сред които е и идеята на депутата Тома Биков – интернет сайтовете да обявяват на самия сайт името на собственика и адреса му, за да е известно засегнати от невярна информация лица срещу кого могат да завеждат искове в съда; а при необявяване на тази информация, сайтът да се спира чрез интернет операторите. Според приетия преди година и половина по инициатива на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски закон Министерството на културата трябва създаде и да поддържа регистър на собствениците.

„БСП няма как да подкрепи този законопроект, тъй като той е не само налудничав, той е фашистки. Този законопроект дава възможност за държавна цензура върху медиите и овластява СЕМ, който като цяло нищо не работи, като Министерство на истината“, коментира пред „Дневник“ Александър Симов от БСП.

Според Велислава Кръстева от ДПС медийният регулатор няма компетенции, капацитет и техническа възможност да извършва регулацията, която е предвидена в законопроекта, а такива правомощия биха създали сериозни рискове. „Не смятам, че това е подходящата формула за регулация. Дебатът за борба с дезинформацията на европейско ниво е отворен, но още не е завършен“, каза Кръстева пред „Дневник“.

В становище до комисията ръководството на БНР посочва, че предложенията на ВМРО са неприложими, а борбата с фалшивите новини трябва да е не с рестриктивни, а с позитивни мерки. От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори призовават законопроектът да бъде отхвърлен, тъй като не отговаря на европейския план и може да доведе до рискове пред свободата на изразяване. Според Асоциацията на европейските журналисти-България въвеждането на задължение на държавен орган да казва кое е истина и кое – не, е цензура.

Без квота за българска музика в ефира

Другият законопроект, който медийната комисия ще разгледа днес, е за въвеждане на квота за българска музика в ефира. Депутати от ВМРО предлагат поне 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти да са на български език или с български автор, а при нарушения се предвиждат глоби за доставчиците на медийни услуги в размер от 5 до 20 хил. лв (още четете тук).

Депутати от ГЕРБ и ДПС казаха пред „Дневник“, че няма да подкрепят предложенията, а в сряда социалистите още не бяха взели окончателно решение по въпроса. Според Велислава Кръстева от ДПС идеята за квоти за българска музика противоречи на европейски резолюции и директиви.

Министерството на културата има резерви към предложенията и препоръчва законопроекта да бъде преработен. Според медийния регулатор няма необходимост от заложени в закона квоти за българска музика, а от асоциацията на операторите смятат, че това е вредно и за българската музика, и за българското общество.

Планът за медиите се отлага

Заради извънредното положение покрай коронавируса планът за развитието на медийната среда у нас, който правителството трябваше да внесе в парламента до 31 март, все още не е готов. Той трябва да съдържа модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Планът се разработва от работна група в Министерството на културата, в която участват представители на Съветът за електронни медии, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Министерството на културата и Министерството на финансите, представители на частни медии и др. По време на работата на групата се е стигнало до консолидирано решение, че в закона трябва да се регламентирана мисията на обществените медии, съобщиха от Министерството на културата в отговор на въпроси на „Дневник“. Престои групата да продължи работа след извънредното положение.

От министерството казаха също, че от съществено значение е да се намери модел, който да насърчава качествената журналистика и да даде възможност на гражданските умения за медийна грамотност.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име