Intrigi.bg Актуално „Не изключваме авария“: Чернобил отново започна да тлее

„Не изключваме авария“: Чернобил отново започна да тлее

581
0

Под разрушения реактор на атомната електроцентрала в Чернобил отново започнаха ядрени реакции. Вече четвърта година експертите отчитат увеличение на потока от неутрони, а в някои помещения техният брой се е удвоил. Не е изключено да има нова авария.

В четвърти блок на атомната електроцентрала в Чернобил, 35 години след аварията, отново бяха регистрирани признаци на реакции на деленето на радиоактивното гориво. Това се посочва в материал, публикуван в научното списание Science. В момента украинските експерти се опитват да определят дали тези реакции ще угаснат сами или ще изискват незабавни действия за предотвратяването на нова авария. „Това е като въглищата, които тлеят в барбекюто“, казва Нийл Хаят, учен по ядрените материали от университета в Шефилд.

Миналата седмица Анатолий Дорошенко от Киевския институт за проблемите по безопасността на АЕЦ заяви, че специалните сензори са започнали да регистрират нарастване на потока от неутрони, излъчван от едно от недостъпните помещения под разрушената реакторна зала през 1986 г. Той направи това изявление по време на преговорите за демонтиране на повредения реактор. „Има много неопределености, – добави физикът Максим Савелев от същия институт. – Но не можем да изключим възможността за авария.“ Според Савелеев бавно се увеличава броят на неутроните и специалистите имат няколко години, за да разберат как да разрешат този проблем.

Според Хаят, проблемът и неговото решение представляват интерес за японски колеги, които се борят с последствията от аварията в АЕЦ във Фукушима, станала преди 10 години. „Там има същата степен на опасност“, каза той.

В резултат на инцидента на 26 април 1986 г. уран, графитни пръти и пясък, изсипани в реактора, са разтопени и са изтекли в помещенията под реакторната зала, образували са така наречения кориум, материал, в който има гориво, съдържащ до 95% уран.

Въпреки това, стоманобетонният саркофаг, построен през есента на 1986 г., не пречи на проникването на дъждовната вода в обекта, който задържа потока от неутрони, като по този начин увеличава вероятността от делене на ядрата на урана. Затова силните дъждове понякога причиняват увеличаване на броя на неутроните.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име