Intrigi.bg Спорт Не говорете за правата на човека: препоръките към участниците в Пекин 2022

Не говорете за правата на човека: препоръките към участниците в Пекин 2022

282
0

Спортистите, които ще пътуват до Китай за зимните олимпийски игри в Пекин, са предупредени да не повдигат темата за правата на човека, докато са в страната. Това е предприето като мерки за сигурност, съобщиха от правозащитната организация Human Rights Watch.

Организацията отдавна критикува Международния олимпийски комитет заради факта, че Китай беше избран за домакин на игрите. От Human Rights Watch припомнят отношението на властите в Китай към уйгурските мюсюлмани.

„Наистина нямаме гаранция за сигурността на хората, затова посъветвахме спортистите да запазят мълчание по една много деликатна тема. Когато се приберат по домовете си, искаме те да използват гласа си“, коментира Роб Колер.

Правило 50 от Олимпийската харта гласи, че „не се допуска никакъв вид демонстрация по политически, расови или религиозни теми“.

„Китайските закони са много неясни относно престъпленията, които могат да бъдат използвани за преследване на свободата на словото“, добавят от Human Rights Watch.

Американският ски бегач Ноа Хофман, участник на игрите през 2014 в Сочи и 2018 в Пьонгчан, изрази притеснения за своите сънародници. „Притеснявам се и е нормално. Никога не бих насърчил някого да мълчи, но сега трябва да се случи точно това, за да не бъдат моите сънародници преследвани от китайските власти“, каза Хофман.

Още преди началото на игрите има много скандали, като редица страни обявиха дипломатически бойкот на Пекин 2022. Някои държави и организации за правата на човека посъветваха спортистите да не носят лични мобилни устройства или да не теглят китайски приложения.

Притесненията се засилиха преди няколко дни, след като беше съобщено, че приложение за следене на здравословното състояние има пропуски в сигурността.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име