Intrigi.bg Свят „НЕЩО ПРЕДСТОИ“: ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ВИЗИТАТА НА ПУТИН В РИЯД

„НЕЩО ПРЕДСТОИ“: ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ВИЗИТАТА НА ПУТИН В РИЯД

194
0

Руският президент никога не извършва държавна визита, ако не се случват важни събития, британският телевизионен канал цитира мнението на експерта в материала си за пристигането на Владимир Путин в Саудитска Арабия. Желанието да се договори с всички, направи Москва водещ играч в региона, но подобна политика води до ръст на напрежението, предупреждава The Independent.

За годините на управлението си Владимир Путин посещава Саудитска Арабия едва за втори път. В Рияд руският лидер бе посрещнат от Конната гвардия и Кралската пехота, след което той отиде до двореца на крал Салман, пише The Independent.

От една страна, това посещение показа зрялостта на отношенията между „капризните деца на международната политика“. През 2018 г. връзките на Русия със Саудитска Арабия, която формално е съюзник на САЩ, значително се засилиха след споразумението OPEC +, което регулира цената на петрола чрез ограничаване на производството. Подписаните 30 договора на стойност 2 милиарда долара демонстрираха ново ниво на сътрудничество между страните, отбелязва изданието.

От друга страна, пристигането на Путин подчертава нарастващата отговорност на Москва за „все по-нестабилния Близкия изток“. Днес Русия се озова в центъра на две значителни кризи в региона, пише The Independent.

Първо, става въпрос за последствията от турското настъпление в Северна Сирия, което беше резултат от решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски и да изостави своите кюрдски съюзници. Последвалите хаотични и кървави сблъсъци доведоха до «принудителното» сключване на споразумение между кюрдите и «сирийския режим» с участието на Кремъл.

Правителствените сили вече контролират доста населени места, които преди бяха държани от кюрдските сили. Москва обаче не обясни дали кюрдите ще успеят да запазят влиянието си в региона след разполагането на сирийската армия на границата, пише изданието.

Вторият напрегнат момент е свързан с нападението върху саудитските петролни находища. В резултат на тази атака, която се случи само няколко седмици преди посещението на Путин, производството на петрол бе намалено наполовина, а регионът се оказа на прага на открит конфликт.

Рияд и повечето западни столици смятат, че само Иран би могъл да извърши подобно нападение. Но Москва засега отказва да критикува Техеран, нейният „ключов съюзник в сирийската кампания“.

В телевизионно интервю преди да пътува до Саудитска Арабия Путин заяви че няма информация кой е извършил нападението.

Президентът също се възползва от възможността да предложи на Саудитска Арабия руски системи за ПВО. И въпреки че Рияд едва ли ще закупи тези комплекси от Москва, много вероятно е самото предложение да предизвика безпокойство във Вашингтон, който отдавна доставя на арабското кралство оръжие, твърди изданието.

Руската политика да преговаря с всички е основната причина страната да се превърне във водещ играч в Близкия изток, а Путин «пристига в Саудитска Арабия като създател на крале». Но в същото време този подход става все по-голяма причина за напрежение, според The Independent.

„Иран отдавна е токсичен въпрос за Саудитска Арабия и Русия“, казва Юри Бармин, експерт в Руския съвет по външни работи.

„В миналото страните се споразумяха да игнорират тази тема, но това вече не е възможно, тъй като поведението на Иран пряко засяга руските интереси и предвидимостта на производството на нефт, което е в основата на споразумението OПЕК +».

Според експерта Русия има няколко лоста, за да повлияе на своя съюзник. Много е вероятно тя да предложи на Рияд сделка, за да попречи на Иран военно да се разшири в Северна Сирия. В същото време Саудитска Арабия очаква и турските им съперници да бъдат усмирени.

Войната на Турция с кюрдите в Северна Сирия създаде очевидни усложнения за Москва. Тя очевидно искаше да се измъкне от конфликта и по възможност да позволи на „режима“ да се справи сам със ситуацията, но най-новото развитие на събитията в региона очевидно не допринася за това. Но още по-притеснителен е рискът от конфронтация между Русия и Турция, член на НАТО, смята The Independent.

Кремъл нарече този сценарий „немислим“. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва и Анкара поддържат «тесни контакти» и има гореща линия между военните на двете страни.

Руските власти потвърдиха, че турската операция и регионалната стабилност са «ключови теми за обсъждане» на срещата на Путин с престолонаследника Мохамед бин Салман. Но това едва ли е била основната причина за посещението на руския президент, предполага Бармин.

«Нещо предстои», прогнозира експертът.

Петя Паликрушева

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име