Intrigi.bg Актуално Неслучаен българин даде „скромните“ 80 млн. евро за свръх луксозен личен самолет,...

Неслучаен българин даде „скромните“ 80 млн. евро за свръх луксозен личен самолет, как МФ му позволи?!

170
2

Позволили ли МФ на българин да се сдобие със свръх луксозен личен самолет за 80 млн. евро? Възможно ли е на думи българското правителство да декларира евроатлантизъм и лоялност към презокеанските ни партньори, а на дело цялата контрабанда през европейските и външни граници да минава с “доброто” на човек, чиято кариера и финансово състояние се крепи на диктатора Владимир Путин?

Повод да зададем този риторичен въпрос ни дава Атанас Бостанджиев – човекът, чието име “светва” при всяка по-шумна и скандална далавера с държавно участие, пише Crimesbg.com.

Позволили ли МФ на българин да се сдобие със свръх луксозен личен самолет?

Скандал! Българин си купи самолет за 80 млн. евро. Атанас Бостанджиев от  Gemcorp ли урежда контрабандата

Последната новина около него е, че се е сдобил със свръх луксозен личен самолет на стойност “скромните” 80 млн. евро. Как се събират толкова пари и какъв е източникът на придобиването им – светлина хвърля настоящото разследване.

През последните няколко години именно Бостанджиев бил “консилиерито”, през което се договаряли контрабандните канали за износ на акцизни стоки, лекарства и други високорискови консумативи през граничните ни пунктове по посока ЕС, Близкия Изток, и разбира се Русия.

Ярък пример в това отношение бяха заловените през пролетта на 2022 г. в близост до Атина тирове с цигари и етанол, родно производство. Гръцката преса гръмна на два пъти за колосалните количества папируси, хванати в български камиони, но тукашните медии и институции се направиха на разсеяни за пробива в системата ни за сигурност. И по стар обичай всичко беше потулено.

Информатори по високите етажи на гръцките митници тогава подшушнаха, че точно името на мистериозния “Атанас от България” бил човекът, уговорил на най-високо място в Министерството на финансите пратките да напуснат необезпокоявано страната, въпреки че щетата за фиска възлиза на десетки милиони левове.

От 2011 г. Атанас Бостанджиев е главен изпълнителен директор на VTB Capital International и напуска (поне про форма) поста през 2013 г., сочат официални справки на Bloomberg. В придобилата известност като “банка на Путин” той бе съдружник, отговарящ за бизнеса с нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

За пръв връзката на Атанас Бостанджиев с ключови фигури от “Продължаваме промяната” лъсна отново в първите месеци на 2022 г., когато гръмна скандалът Gemcorp, чийто представител е той. Тогава кабинетът “Петков” подписа прословутия меморандум за инвестиции в българската енергетика, по силата на който точно Gemcorp декларира, че ще изгради с европейски пари у нас завод за батерии. Замесено беше и американското посолство, което според тогавашния премиер било дало съгласие за сделката. В последствие от амбасадата категорично опровергаха спекулациите, но срамът остана за наша сметка.

Gemcorp е инвеститор във фирмата за батерии OCSiAl, в която основни акционери са руски банкер, свързан с олигарха Роман Абрамович и назначен от Путин съветник по предприемачество. През юли 2021 г. Атанас Бостанджиев официално съобщи за стратегическа инвестиция на Daikin Industries в OCSiAl портфолио-компания на Gemcorp, информира тогава сайтът “Бърд”.

Целта на инвестицията е съвместно да подпомагат глобалното развитие на материали за батерии. OCSiAl е руска фирма и това означава, че в нея е имало пари на Gemcorp поне допреди 8 месеца. Бостанджиев присъства в доклад на американското финансово разузнаване Fincen за Gemcorp като “руско политически свързано лице” заради работата му като директор в инвестиционното крило на руската банка ВТБ, допълват от медията.

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев, за когото ще припомним малко по-късно. Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен публично. Именно „това илюстрира сложните и заплетени интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити“, пише изданието.

Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с „Ростех“. „Ростех“ пък е руски държавен военен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се използват и днес срещу Украйна, съобщава и “Свободна Европа” в свое разследване, посветено на осуетената далавера за изграждане на завод с 1 млрд.лв., които Атанас Бостанджиев и ортаците му са се готвели да лапнат от първия кабинет на “Промяната”.

Как и защо толкова спорна и дълбоко свързана с руската икономика фигура получава “кредит на доверие” от правителството да прокарва нечисти интереси, ощетяващи българската финансова система, отговорът оставяме на отговорните лица на висши държавни постове.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

2 КОМЕНТАРИ

  1. На тъпаците,все Путин им е виновен !? Обаче той няма никаква вина, че тия калпазани са си по рождение тъпи !?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име