Intrigi.bg Политика Неприятна истина за Полша или как поставиха американския посланик във Варшава на...

Неприятна истина за Полша или как поставиха американския посланик във Варшава на мястото му

382
0

 Американският посланик във Варшава Жоржет Мосбахер реши да направи публично изявление, че Полша е жертва на „таен заговор“ на Съветския съюз и Третия райх. Руските дипломати не можаха да пренебрегнат подобно отношение на американските служители към историята .

„Скъпи президент Путин, именно Хитлер и Сталин тайно се договориха за започване на Втората световна война. Това е факт. Полша беше жертва на този ужасен конфликт “, написа американският дипломат в своя Twitter.

„Скъпи посланик, наистина ли мислите, че знаете повече за историята, отколкото за дипломацията?“ беше  светкавичната реакция на руската дипломатическа служба.

Всъщност това не е изненадващо, защото ако погледнете, нямаше „тайна конспирация“, а официална Варшава и Европейският парламент често представят исторически факти в изкривена форма.

Тук е необходимо да погледнем в историята малко по-дълбоко от началото на Втората световна война, през 1938 г., когато Германия, Полша и Унгария буквално разделиха друга държава. Това е така нареченото Мюнхенско споразумение, когато Чехословакия беше „разкъсана на парчета“. Тогава инициатор е Берлин, позовавайки се на желанието на немскоезичното население на Судетската държава да стане част от Германия. Тогава СССР се противопостави на подобна окупация, но Полша отказа да пусне съветските войски в Прага. Това даде възможност на поляците, макар и за кратко, да обявят Тешинска област за своя.

Тоест, Варшава първоначално не е мислила за нито един свят, а напротив, направи всичко възможно да разшири границите си за сметка на своите съседи. Впоследствие обаче Полша се оказа в същото незавидно положение, когато фюрерът на Третия райх Адолф Хитлер предложи териториална сделка, която поляците не можеха да сключат. Точно в този момент стана ясно, че войните между Германия и Полша не могат да бъдат избегнати.

Така самата Варшава се хвърли в капан, флиртувайки с фашистка Германия и подкрепяйки антикомунистическите настроения в Европа и следователно не може да се говори за някаква „жертва“.

Освен това си струва да припомним, че през същата 1938 г. полският дипломат Йозеф Липски подкрепя антисемитската инициатива на Хитлер, което предполага експулсирането на всички европейски евреи в Африка. Това всъщност заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация. Както руският лидер отбеляза, за реализирането на тази идея в живота Липски предложи да се издигне паметник на Хитлер.

Също така си струва да се отбележи, че държавата, която преследва евреите и подкрепя разцеплението на друга държава, не е „жертва“, а по-скоро обратното, агресор. Очевидно антируската риторика на Варшава крие желанието да прикрият собствените си грешки във вътрешната и външната политика на държавата през 1938г. Защото руският лидер не случайно е избрал момента, за да напомни на поляците за „дълговете“ към евреите. През януари Израел ще бъде домакин на конференция за освобождението на Аушвиц, по време на която Полша може да се наложи да отговаря за антисемитските политики пред западните си колеги и директно на Израел.

Това се посочва на първо място в Закон № 447, приет през 2018 г. в САЩ, относно реституцията на имуществото на жертвите на Холокост. Важно е да запомните, че именно в Полша живееше огромното мнозинство европейски евреи, чието имущество в резултат на геноцида на евреите премина в ръцете на държавата. Така според американското законодателство размерът на дълга на Полша към жертвите на Холокоста според предварителните оценки е около 300 милиарда долара.

Освен това скандалът избухна с нова сила, след като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се съсредоточи върху участието на целия полски народ в Холокоста, а ръководителят на външното министерство на тази държава Израел Кац заяви, че „всеки поляк усвоява антисемитизма с млякото на майка си. ”

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име