Intrigi.bg Свят Необичаен Тръмп с Ким и кой излъга

Необичаен Тръмп с Ким и кой излъга

1061
0
SINGAPORE - JUNE 12: In this handout photo, North Korean leader Kim Jong-un shakes hands with U.S. President Donald Trump during their historic U.S.-DPRK summit at the Capella Hotel on Sentosa island on June 12, 2018 in Singapore. U.S. President Trump and North Korean leader Kim Jong-un held the historic meeting between leaders of both countries on Tuesday morning in Singapore, carrying hopes to end decades of hostility and the threat of North Korea's nuclear program. (Photo by Kevin Lim/THE STRAITS TIMES/Handout/Getty Images)

Cъединените щати и Северна Корея представиха съвсем различна информация за края на срещата на високо равнище в Ханой, но допуснаха и предпазлива надежда, че лидерите ще могат да се срещнат отново.

След седмици на очаквания и подготовка на церемония по подписване на споразумение, президентът Доналд Тръмп внезапно приключи втората си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и обяви задънена улица.

„Понякога трябва да си тръгнеш и това беше един от тези случаи“, каза необичайно неубедителният Тръмп пред репортери.

„Всъщност искаха санкциите да бъдат изцяло отменени, а ние не можем да направим това“, каза Тръмп преди да се върне във Вашингтон.

На изключително рядка среща с репортери, севернокорейският външен министър Ри Йонг Хо свика в полунощ пресата в Ханой и отхвърли информацията на Белия дом, че Пхенян само търси цялостна сделка.

Северна Корея е предложила „постоянно и напълно да унищожи всички ядрени съоръжения“ в основния си комплекс в Йонгбьон, ако САЩ отменят санкциите „, които затрудняват икономиката и поминъка на нашия народ“, каза Рий.

Той предупреди, че позицията на Севера е „неизменна“ и че тяхното предложение „никога няма да се промени“.

Но севернокорейските държавни медии, които преди по-малко от две години описаха Тръмп като „психически неуравновесен американски луд човек“, предложиха по-умерен тон, като казаха, че срещата на върха е „продуктивна“.

Северна Корея е предложила да затвори главната атомна електроцентрала Йонгбион срещу частични санкции, допълни министърът.

Ким и Тръмп „се съгласиха да продължат да водят продуктивни разговори, за да обсъдят ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и подобряването на отношенията между САЩ и Северна Корея“, заяви Корейската централна информационна агенция.

Севернокорейците изглежда мислеха, че ще пробият с често непредсказуемия Тръмп, който настояваше да сключи по-добра сделка.

„Бих предпочел да го направя по-добре, отколкото да го направя бързо“, каза Тръмп пред репортери, като потвърди „близките си отношения“ с Ким.

„Има топлота, която имаме и се надявам, че ще остане, мисля, че така ще бъде.“

Тръмп също така каза, че се надява да види Ким отново скоро, но не даде повече подлобности.

Резултатът от Ханой е далеч от надеждите, че срещата във виетнамската столица ще се гради върху разговора между двамата лидери в Сингапур през юни, който беше първия и затова исторически. Вместо това обаче, доведе само до неясен ангажимент за „работа за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“.

Оттогава президентът на САЩ често говореше за перспективата за по-добро икономическо бъдеще за Северна Корея без ядрено оръжие.

Но това не беше достатъчно.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който придружаваше Тръмп, каза, че и двете страни трябва да се „прегрупират“, преди да се договорят за друга среща, добавяйки: „Усещането ми е, че ще отнеме известно време.“

Помпео каза също, че „все още има основа за смятаме, че можем да продължим напред“.

Освен резултата от срещата на върха, Тръмп попадна под кръстосан огън и у дома, защото заяви, че Ким Чен Ун не е знаел за изтезанията на американски студент в затвора в Северна Корея.

Ото Вармбиер, който беше арестуван по обвинения в свалянето на плакат, беше върнат у дома в кома през 2017 година и почина скоро след това, а американски съдия постанови, че 22-годишният е починал вследствие на изтезания.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси заяви, че смята, че има нещо нередно с американски президент, който избира да вярва на „бандити“ като Ким и руския президент Владимир Путин, вместо на американската разузнавателна общност.

С вече подготвена маса за работен обяд и церемония по подписването, Тръмп премести последната си пресконференция с два часа, докато двамата с Ким си тръгнаха без никакво споразумение.

„Това е голям провал“, пише Джо Киринионе, президент на фондацията за мир на “Plowshares Fund“, заявявайки, че то показва ограниченията пред срещата на високо равнище с „недостатъчно време или персонал“ за съгласуване на сделка.

Тръмп прелетя през целия свят за срещата, а Ким предприе дълго пътуване през Китай в своя маслиненозелен влак, като измина 4000 километра.

Тръмп се отправи към дома, а Ким ще остане в Ханой за държавно посещение.

Американският лидер проведе разговори от борда на „Air Force One“ с лидерите на съюзниците на САЩ Япония и Южна Корея, за да обсъдят срещата на върха, каза говорителят му Сара Сандърс.

Сеул обясни, че Тръмп „е изразил съжаление“ пред президента Мун Дже-ин, който е помогнал да се организират срещите на върха..

Японският премиер Шинзо Абе, заяви пред репортери, че „напълно подкрепя решението на президента Тръмп да не прави лесен компромис“.

В Китай, основният съюзник на Северна Корея, говорителят на външното министерство Лу Канг изрази разбиране, заявявайки, че „решаването на този проблем определено не е нещо, което може да бъде постигнато за една нощ“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име