Intrigi.bg Крими Независимият съд възкреси обвиненията срещу Митко Каратиста

Независимият съд възкреси обвиненията срещу Митко Каратиста

103
0

Както писахме неотдавна, на Митко Каратиста, бившия собственик на Делта Гард, доста му върви. В края на декември състав на Върховния административен съд спря делото за отнетия лиценз на Делта Гард и отправи питане до Конституционния съд дали разпоредби от Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) не противоречат на основния закон. Няма лошо, сега ще почакаме около година, за да разберем отговора. Междувременно Делта Гард ще продължава да си работи – на пълни обороти. Хора като Франтишек, Петьо Еврото и Кирил Пейчинов ще могат да продължат да разчитат на техните услуги за мокри поръчки в стил „Осемте Джуджета“.

Припомняме, че повод за отнемането лиценза на охранителите от МВР беше фактът, че съсобственикът Димитър Спасов (Каратиста) се оказа обвиняем за рекет и изнудване. Бургаска районна прокуратура удобно (твърде удобно!) не му е предявявала постановлението за привличане като обвиняем в продължение на дълги години. Проактивните действия на министър Демерджиев в края на 2021 обаче осветиха тази стратегическа прокурорска „разсеяност“. С цел допълнителна светлина по казуса, BIRD продължи да изследва за какво става въпрос. Ние първи съобщихме, че през октомври м.г. прокуратурата тихомълком е прекратила досъдебното срещу Каратиста, явно с цел да му помогне да спечели делото за лиценза на последна инстанция. За нещастие на прокуратурата, обаче, законодателят е предвидил съдебен контрол върху подобни прекратявания. Продължавайки да следим казуса открихме, че на 5 януари съдът в Бургас отменя това прекратяване и връща досъдебното на прокурора за изпълнение на задължителните указания по прилагането на наказателния закон.

Именно от съдебното определение разбираме, че досъдебното за рекет и изнудване срещу Каратиста е по сигнал на сем. Баневи и техни фирми. Съдията всъщност доста подробно анализира какво е свършила прокурор Керка Дюлгерска (и най-вече какво не е свършила), което ни позволява да стигнем до извода, че работата е свършена мърляво. Дали е нарочно мърляво или не – остава да гадаем. Обаче предвид доказаната топла връзка между Делта Гард и Иван Гешев (чрез Франтишек и Сарафов), по-скоро не се налага да гадаем.

Всъщност прекратяването се обжалва и от Каратиста, колкото и да е куриозно. Той претендира, че основанието за прекратяване трябвало да бъде изначална липса на престъпление. Но внимателен прочит показва, че прокурорът говори именно за липса на съставомерност на деянието – което е същото. Т.е. няма абсолютно никакъв смисъл и нужда да се обжалва, така че не е ясно защо и какво Спасов обжалва. Следователно жалбата му е недопустима, постановява съдията. 

Не така обаче стоят нещата по отношение на жалбата на Баневи. Тук е моментът да добавим, че през декември 2021 те окончателно спечелват гражданско дело срещу Каратиста. Най-общо казано, от 2016 тече спор относно къмпинг „Каваците“ между Баневи и Делта Гард. Баневи твърдят, че са насилствено изхвърлени от къмпинга от Каратиста и че той е обсебил собствеността им. С определение от 13.12.2021, Върховният касационен съд окончателно признава претенциите на Баневи – и отхвърля контра-претенциите на Спасов. Именно на това дело се позовават Баневи в жалбата си срещу прекратяването на досъдебното. Иначе казано, гражданският съд отдавна вече е приел за установени редица факти и обстоятелства в полза на Баневи, които прок. Дюлгерска недооценява или даже направо отказва да зачете.

Всичко всъщност започва по класическата позната рейдърска схема – позната от модела „Осемте Джуджета“ (но и не само). Служителка на Баневи, която впоследствие се оказва, че работи в комплот с Каратиста, вписва промени по партидата на дружеството, стопанисващо къмпинг „Каваците“. Скоро след това тя наема Делта Град да „охраняват“ къмпинга, срещу солидно месечно заплащане. Голяма група охранители се изсипват в обекта и заплашват служителите с физическа саморазправа, ако не предадат книжата на новия „стопанин“ барабар с оборота от касата – и не се махнат след това. Каратистът лично заплашвал хората, че „ще нощуват в гората“. На рецепцията силово се настанява охранител, който започва да прибира и задържа половината от дневния оборот. Установява се и бариера, на която Делта Гард започва да прибира входна такса от къмпингуващите. Вследствие целенасочен тормоз и заплахи служителите на Баневи постепенно напускат и са заменени от кадри на Каратиста. 

В средата на 2017 Каратиста иска от бургаския съд да го признае за собственик на базата на предварителен договор за покупко-продажба, сключен с него от вече бившата служителка на Баневи. Съдът обаче се оказва на мястото си и отхвърля това искане с мотивите, че пазарната цена на имотите е 1 485 020 лв., а уговорената продажна цена за всички имоти е 10 000 лв. – 148 пъти по-ниска от действителната им стойност, поради което е прието, че този договор е изначално нищожен, не поражда правни последици, и съответно искът за обявяване на предварителния договор за окончателен е отхвърлен. Това решение е изцяло потвърдено нагоре по инстанциите, финално от ВКС на 03.02.2021. Вследствие на това симулативната продажба на драстично по-ниска цена е осуетена.

От правна страна съдът оборва извода на прок. Дюлгерска, че за да е доказано обвинението от обективна страна е нужно да има предварително оспорване на право – т.е. правото на владението на Делта Гард и тяхното намерение да упражнят това спорно право. Логиката на прокурора е меко казано странна, доколкото няма как да оспориш намерения преди те да са ти станали ясни. Моментът, в който те стават ясни е именно моментът, в който над 20 яки батки се изсипват с джипки на къмпинга и техният вожд се обявява за нов собственик. Именно в този момент – практически веднага – започва и противопоставянето и противодействието срещу Делта от страна на служителите на законния собственик. И това продължава известно време, докато постепенно те не бъдат сплашени и изритани от работните си места – още повече, че голяма част от тях са жени.

Ще си позволим направо да цитираме ключовите правни изводи на съда: „Прокурорът не е изяснил прецизно и детайлно фактите, установени при разследването и погрешно е оценил доказателствата. Прокурорът не е подложил на задълбочен анализ депозираните гласни доказателствени източници и не е извел фактическите си изводи въз основа на интерпретация на формираната доказателствена съвкупност….“ както и направени са хаотични правни изводи некореспондиращи със събрания доказателствен материал.“ Като цяло прокурор Дюлгерска игнорира и въобще не коментира множеството свидетелски показания, дадени в ущърб на Каратиста. Също така не си е дала труда да разпита полицаите, извикани по време на първоначалната конфронтация и нашествие на джипове. Не е изследвала антидатирането на договорите (установено от гражданския съд), които са ползвани от Каратиста, за да обсеби „Каваците“. Не само това – в кориците на делото са събрани данни за множество други престъпления – хулиганство, заплаха за убийство, увреждане на имущество – които прок. Дюлгерска изцяло е игнорирала, фокусирайки се само върху правно-имуществения спор. Като за капак на всичко, прокурорката прекратява досъдебното относно състав на престъпление по чл.325 ал.5 НК (хулиганство с рецидив) – за каквото на Каратиста никога не му е било повдигано обвинение. Иди, че разбери?!?

В заключение можем да кажем, че прок. Дюлгерска е разследвала мърляво, некадърно, некомпетентно и – в крайна сметка – силно субективно. Т.е. разследването е водено така, че Каратиста да бъде изпран и гелосан. А таймингът на прекратяването е бил такъв, че да ползва Каратиста и Делта Гард в предстоящото заседание на ВАС за отнемането на лиценза за охранителна дейност. 

Разбира се има и друга хипотеза – г-жа Дюлгерска толкова си може… което вече опира до сериозния кадрови проблем в прокуратурата. Но това е тема на друг разговор. При все това, на фона на топлите отношения между Цацаров/Гешев/Франтишек, от една страна, и Делта Гард/Каратиста, от друга страна, ние правим обосновано предположение, че по-вероятна е другата хипотеза. А именно – каскетурата се опитва всячески да помогне на Каратиста, като отплата за неговата вярна служба в скандала „Осемте Джуджета“. Скандал, в който Делта Гард помогна на мутри-в-тоги (настоящи и бивши) да откраднат и да си поделят злато и валута за над 5 милиона лева. След което да си напазаруват скъпи имоти в Гърция и другаде. За което съвсем скоро България предстои да бъде осъдена в Страсбург. Повтаряме – България ще бъде осъдена, а не Цацаров/Гешев/Франтишек. Масрафа ще платим пак ние – и срама ще го берем пак ние. 

И в този ред на мисли, вече трета година каскетурата тъпо, но упорито мълчи относно разследването по “Осемте Джуджета”. Прокурорите Лефтеров, Петров и Попхристова уж водят досъдебно, но няма данни да има привлечен дори един-единствен обвиняем – нито Еврото, нито (вече бившата) г-жа Любена Еврова, а да не говорим за Франтишек/Пейчинов. Наши източници от СГП разкриха (макар и с половин уста), че преди около половин година е вдигната банковата и данъчна тайна на Любена, макар това само по себе си да не води непременно до нищо сериозно. И това е така, понеже такива действия могат да бъдат извършени по отношение на дадено лице и без лицето да е привлечено като обвиняемо. Най-вероятно и тази троица прокурори следват указания “свише” – т.е. от Главния Иван. Да не говорим, че Любена отдавна е разчистила и разпродала всичко – например (но не само) на доктор Хърсев. Явно затова и не са бързали прокурорите – за да й дадат необходимото време да кешира и замете.

В крайна сметка, наши допълнителни проверки разкриха, че прок. Керка Дюлгерска не е протестирала отменителното определение на районния съд пред по-горната инстанция, каквото право тя има по закон. От това следва, че тя няма аргументи, с които да протестира. Нещо повече – от това следва, че на нея сега ще й се наложи да поработи още, да поработи здраво. Как, дали и в каква насока ще работи, това вече до голяма степен зависи и от политическата конюнктура. Предвид силно клатещия се стол на оберпрокурора Гешев, току-виж това досъдебно стигнало и до обвинителен акт в, да кажем, обозримото бъдеще. Ние със сигурност ще проследим и ще ви информираме, драги читатели.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име