Intrigi.bg Спорт Невероятната история за Марадона, разказана от Гари Линекер

Невероятната история за Марадона, разказана от Гари Линекер

162
0

Диего Марадона – един от най-великите футболисти на всички времена, почина днес на 60-годишна възраст. Така Гари Линекер завърши разказа за спомените си от това какво е да играеш със и срещу великия аржентинец.

Бившият нападател е в състава на Англия в онзи мач от световното първенство през 1986 година, когато Марадона вкара двата може би най-известни гола в историята на футбола.

Първо, с Божията ръка, а след това – и Гола на века, преминавайки през половината отбор на „трите лъва“, включително и покрай вратаря Питър Шилтън, който и до днес не може да му прости „измамата“ в борбата за онази висока топка. Измама, която българският страничен рефер Богдан Дочев не видя.

За разлика от Шилтън, Линекер още тогава е огромен фен на Марадона. Дори поенчва да изръкопляска при отбелязването на втория гол, но се спира, „защото щяха да ме разкъсат у дома“.

Но историята, която разказа в студиото на BT Sport и която изуми гостите му: Рио Фърдинанд, Майкъл Оуен и Питър Крауч, бе друга. От един демонстрационен мач между Англия и сборен отбор на света.

„Диего беше невероятен – започна Линекер. – Всъщност, играх с него едно полувреме, когато бяхме в един отбор. Смешното беше, че играхме срещу Англия, защото по онова време бях в Барселона, затова бях в сборния отбор на света.

В отбора имаше още много велики футболисти – Платини и други от всяко кътче на света. Всеки един от тях бе изумен от него. Седеше в съблекалнята само по шорти и жонглираше с чорапите си, които беше свил на топка. Просто си жонглираше с тях на левия крак за около пет минути. Всички бяха впечатлени.

След това излязохме на терена. Тогава той направи нещо невъзможно. Едно от най-невероятните неща, които съм виждал на футболния терен. На зрителите вкъщи може и да не звучи толкова велико, но мисля, че вие (гостите в студиото) ще го оцените.

Жонглираше с топката по целия път до центъра на терена, след което я изрита във въздуха с всичка сила. Изчака я да се върне и отново я изрита възможно най-високо (без топката да пада на земята – б.а.). След това отново. Направи го 13 пъти, като най-голямото разстояние, което измина, за да стигне топката, беше три крачки.

В този момент абсолютно всички стоим тотално невярващи и си мислим: „Това е невъзможно.“ На следващия ден на тренировка на Барселона се пробвахме да го повторим. Успяхме да направим най-много три удара, като трябваше да търчим по топката за третия път.

Никога не съм виждал друг, който по такъв начин да обича футболната топка.“

В този момент абсолютно всички стоим тотално невярващи и си мислим: „Това е невъзможно.“ На следващия ден на тренировка на Барселона се пробвахме да го повторим. Успяхме да направим най-много три удара, като трябваше да търчим по топката за третия път.

Разкриха последните думи на Диего преди смъртта му: Me siento mal

Последните думи на Диего Марадона преди смъртта му били: „Не се чувствам добре“.

Геният на футбола си отиде на 60 години в сряда, а аутопсията показа, че масивен инфаркт е предизвикал спиране на сърдечната дейност и смъртта е настъпила вчера по обяд българско време в дома на легендата в предградието Тигре. Спешната намеса на медици, повикани веднага, не е помогнала. Диего е починал на място, а в болницата само е констатирана смъртта му.

Още на закуска Марадона се оплакал на племенника си Джони Еспозито, че не се чувства добре и че ще легне отново. Няколко часа по-късно издъхнал.

Медицинската сестра, която се грижеше за Диего след операцията на мозъка, се обадила за линейка и няколко пристигнали на адреса, но вече било твърде късно.

От сутринта Марадона бил блед и се оплаквал, че му е студено и го втриса.

Върнал се в леглото след бързата закуска и казал на Еспозито: „Me siento mal“ (Не се чувствам добре).

Аутопсията потвърждава, че Диего е издъхнал в съня си от сърдечна недостатъчност, която е причинила белодробен оток.

Медиците са открили и дилатационна кардиомиопатия, състояние при което сърдечният мускул отслабва и се увеличава и не може да изпомпва достатъчно кръв за останалата част от тялото.

Белодробният оток и натрупването на течности в белодробната тъкан в повечето случаи са причинени от сърдечни проблеми.

Психологът на Марадона Карлос Диас и психиатърът Агустина Косачов пристигнали в дома му в Тигре, където той се възстановяваше след изписването от болницата.

„Отидоха в спалнята му на приземния етаж и започнаха да му говорят, но той не отговоряше. Извикаха племенника му и сестрата да дойдат. Опитаха се да го събудят, но той не показваше признаци на живот. Започнаха да му правят сърдечен масаж. Първите спешни медицински екипи, дошли на адреса, продължиха опитите да съживят Марадона заедно със съсед хирург, който живее наблизо, използвайки адреналин и атропин“, разказа близък на Диего, който е бил в дома му.

Бившият лекар на легендата Алфресо Кахе, който се грижеше за здравето на Марадона в продължение на повече от 30 години, постави под съмнение решението да го изпишат от болницата на 11 ноември след операцията.

Той каза пред аржентинското новинарско предаване Telefe Noticias: „За Диего не се грижеха както трябва. Трябваше да го държат в болница, а не да го закарат в къща, която не беше оборудвана правилно. В пълен шок съм. Имах толкова много възходи и падения с Диего в продължение на 33 години, а той си отиде по този необичаен начин.“

Преди 15 години легендата направи интервю със самия себе си в предаването „Нощта на десетката“.

Запитан какво би казал на Марадона на гробището, Диего отговори следното: „Благодаря ти, че игра футбол. Защото това ти носеше най-много радост, свобода. Сякаш докосвам небето с ръце. Благодаря на топката! Да, Бих искал на надгробната ми плоча да пише „Благодаря на топката!“.

Вероятно ще уважат желанието му…

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име