Intrigi.bg Актуално На фона на нова присъда заради клевети срещу Иво Прокопиев Бареков лъже...

На фона на нова присъда заради клевети срещу Иво Прокопиев Бареков лъже отново

130
0

Съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев спечели окончателно делото, което води за неимуществени вреди срещу бившия тв водещ, евродепутат и лидер на „България без цензура“, преименувана на „Презареди БГ“, Николай Бареков. След произнасянето на Върховния касационен съд Бареков дължи на Прокопиев обезщетение от 30 000 лв. и разноските по делото.

Искът беше подаден през 2017 г. след серия клеветнически изказвания и публикации на бившия водещ. По това време той публикува отворено писмо във „Фейсбук“ и няколко електронни медии, съдържащо лъжи, клевети и обиди. Според съда бившият евродепутат е отправил недоказани обвинения към Прокопиев за извършени престъпления, с което е накърнил доброто му име. От съдебното решение става ясно, че ответникът се е опитал по време на делото да се дистанцира от авторството на писмото.

В деня на публикации за спечеленото дело бившият водещ разпространи поредна лъжа за Прокопиев през профила си във „Фейсбук“, като обяви, че премиерът Кирил Петков бил на посещение в офисите на „Икономедиа“ (издател на „Дневник“ и „Капитал“) и се срещнал с издателя.

Трите дела на Прокопиев срещу Бареков

Според съда в серия от интервюта и публични изяви бившият телевизионен водещ е продължил да прави неверни твърдения, свързани с личността и бизнеса на издателя. Миналата година апелативният съд постанови, че казаното от Бареков, цитирано от „Шоу“, „24 часа“, „Блиц“, „Уикенд“, „Галерия“, „Канал 3“, е противоправно, и удвои сумата на обезщетението от 15 000 лв., присъдено на първа инстанция. Върховният касационен съд потвърди решението.

През януари 2017 г. Прокопиев обяви, че подготвя завеждането серия дела срещу Бареков заради разпространените в последните седмици множество неверни твърдения, обиди и клевети срещу него, близките и бизнеса му.

„Това поведение е обществен рецидив. В миналото г-н Бареков няколко пъти е повеждал подобни кампании срещу мен, за което вече е осъден за същите или подобни твърдения и обидни квалификации“, каза тогава издателят. По това време той вече беше осъдил на две инстанции Бареков и сайта му bnews.bg за причинени вреди чрез разпространени клевети и обиди. Издателската група „Икономедиа“ също заведе и спечели дело срещу Бареков за използването на снимки без разрешение и без платени авторски права.

През 2012 г. Прокопиев заведе и наказателно дело от частен характер за клевета срещу Бареков с граждански иск от 1 млн. лв., но във финалната фаза на делото подсъдимият получи депутатски имунитет като член на Европейския парламент. В този процес, Бареков се позова последователно първо на тогавашния си имунитет като евродепутат, а след отпадане – на изтекла давност. Съдът прекрати наказателната част от делото, но се произнесе по гражданския иск, по който Бареков е осъден с окончателно влязло в сила решение от май 2021г.

През 2020 г. издателят също обяви, че ще съди Бареков. Тогава бившият евродепутат организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака край Созопол, а по БНР хвърли поредните си недоказани обвинения.

Бареков е съден още от братя Халваджиян, от Ангел Джамбазки, Яне Янев и Юри Катанов.

Поредната лъжа на бившия тв водещ

В четвъртък, когато стана известно решението на Върховния касационен съд, Бареков тиражира поредната си лъжа.

В профила си във фейсбук той съобщи, че премиерът Кирил Петков бил засечен да излиза от офиса на Прокопиев на столичната ул. „Иван Вазов“, където получил „инструкции“.

„Новината“ за измислената среща беше тиражирана от медиите, близки до бившите управляващи от ГЕРБ. Тя веднага бе разпространена едно към едно и в сайта „Пик“, чийто издател Недялко Недялков е известен с активната си защита на бившия премиер Бойко Борисов. След това поредната лъжа на Бареков беше публикувана и в „Блиц“, и в „Труд“.

На фона на нова присъда заради клевети срещу Иво Прокопиев Бареков лъже отново
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име