Intrigi.bg Крими На пристанище Варна Запад спипаха над 50 кг кокаин в тайници, издълбани...

На пристанище Варна Запад спипаха над 50 кг кокаин в тайници, издълбани в дъски

220
0

Над 50 килограма кокаин са намерени в тайници, издълбани в обработени дъски, съобщи днес окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Стоката е била в контейнер, свален от кораб на пристанище „Варна Запад“. Дрогата е пътувала от Суринам през България за Нидерландия.

Контейнерът е селектиран за проверка по метода за анализ на риска от служители на митницата на 11 ноември, разказа Конов. По думите му след откриването на тайниците в дъските и констатирания кокаин, е започнато досъдебно производство, като в разследването вземат участие и служители на ДАНС.

В дъските са намерени 234 пакета, а чистота на активно действащия компонент на скрития наркотик достига 70,8 процента. Направената оценка за нуждите на съдебното производство е, че стойността на дрогата е над 12,7 милиона лева, обясни Конов. По думите му, ако кокаинът бъде примесен и пуснат на пазара, количеството му ще се увеличи поне пет пъти.

В хода на разследването крайните получатели на стоката са установени в партньорство с Евроджъст и Европол. Съдействие оказват и властите в Нидерландия, като на 16 декември са задържани трима поданици на Кралството, които се смята, че са съпричастни с извършеното престъпление. Конфискувани са 76 хиляди евро, наркотици и компютри. Тъй като делото е образувано у нас, е изпратена Европейска заповед за арест на един от арестуваните в Нидерландия, допълни Конов.

Корабът е носел най-различни товари по предварително определени рейсове т.е. няма нищо общо със случая, каза началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ при Териториалната дирекция „Северна морска“ към Агенция Митници Светослав Калинов. Той уточни, че контейнерът с дъските е трябвало да бъде разтоварен на пристанище „Варна-Запад“, след което да бъде качен на камион и да замине за Нидерландия.

Товарът е бил с транзитен режим, допълни Калинов. В логистиката му има намесена и българска фирма, която е посочена като получател на стоката и чийто управител е нидерландец. По думите на прокурор Конов в хода на разследването са установени двама българи, които имат отношение към стоката, но данните за момента показват, че те не са били наясно какво има скрито в дъските, предаде БТА.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име