Intrigi.bg Куриози На всеки 10 дни по една българка праща пари на хакер от...

На всеки 10 дни по една българка праща пари на хакер от любов

270
0

По време на пандемията все повече жени стават жертви на измама в социалните мрежи.

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична киберизмама”, съобщи Нова телевизия.

С бума на пандемията хакери от цял свят отново са се задействали и прелъстяват, а в последствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП: американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец.

И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж й изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите.

Но докато едни хакери таргетират един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

Тенденциите са красноречиви броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година. На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име