Intrigi.bg Актуално Началникът на Шрьодингер: Новият шеф на ИАА хем бил на шофьорски курс,...

Началникът на Шрьодингер: Новият шеф на ИАА хем бил на шофьорски курс, хем на работа. Уволнили го дисциплинарно през 2018 г.

189
0

Георги Палагачев, който пое поста Директор на “Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация” (ИАА), е бил уволнен през 2018 г. дисциплинарно от същата агенция със скандални мотиви. Като началник на отдел „Контрол и статистика“ в ИАА той е уличен, че нарушил трудовата дисциплина – карал шофьорски курс в работно време. Съдът потвърждава уволнението му, но разглежда и версията, че Палагачев е карал курса фиктивно, без да посещава занятията.

Според наличните документи  Палагачев е бил едновременно и на шофьорски курс, и на работа, като котката на Шрьодингер. Той хем се е обучавал по кормуване за книжка от категория C+Е, хем е бил на работа в офиса си като началник на отдел в ИАА. Курсовете на Палагачев били в учебен център „Братя Василеви.

Палагачев е обжалвал заповедта пред  Административен съд София – град, но съдът е отхвърлил жалбата му. В последствие и ВАС потвърждава решението на долната инстанция. В две отделни решения на ВАС този казус е описан в детайли. Първо с решение 5393 на тричленен състав на Пето отделение от 07.05.2020 г. се потвърждава уволнението на Палагачев. Впоследствие петчленен състав с решение 2500 от 23.02.2021 г. го бетонира. В мотивите на съставите е описан парадокса от казуса – по документи. Палагачев хем полагал неуморен труд в офиса на ИАА, хем е си вдигал квалификацията на курс.

Естествено съдът отчита и хипотезата, че Палагачев не е посещавал курса, че се е обучавал фиктивно, което означава че не е нарушил работното си време.  В този случай обаче служител на ИАА, която отговаря за книжките, сам се е „оборудвал“ с книжка за категория C+Е, без да е положил необходимите му часове за обучение. Във втората хипотеза Палагачев просто е кръшкал от работа, за да кормува. Кръшкането от работа естествено не го е отбелязвал в дневниците и не е чекирал картата си на изхода. Само по себе си това е нарушение, което е достатъчно за наказание с уволнение, твърди съдът.

Безспорно първата хипотеза, че точно този човек, отговорен фактор в ИАА, е взел по фиктивен начин книжка, с измама, е много по-смущаваща, защото е пример за тежка корупция. Но съдът ясно допуска подобна хипотеза, която също натежава за уволнението му след назначена комисия в ИАА. Факт е също, че след уволнението Палагачев два пъти е обжалвал, но съдът не е приел възраженията и е потвърдил уволнението му. Кой знае защо, но именно този човек е избран да оглави ИАА.

Първоначално Георги Палагачев оглавява дирекция „Автомобилна администрация“ в Пловдив. После застава на чело на цялата Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация. Потърсихме Георги Палагачев за коментар, като той ни обясни, че би било нарушение на трудовата дисциплина, ако ни отговори без санкция на пресцентъра. Оказахме се в своеобразен параграф 22 – ако Георги Палагачев ни беше обяснил как и защо е нарушил трудовата дисциплина през 2018 г., това би било нарушение на трудовата дисциплина сега.

Но колкото и да е „дисциплиниран“ сега Палагачев, кадруването му на ръководен пост в държавната администрация е компрометиращо за самата държавна администрация.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име