Intrigi.bg Мистерии НАСА строи атомна електроцентрала на Луната

НАСА строи атомна електроцентрала на Луната

221
0

Националната лаборатория на Департамента по енергетика в Айдахо, Америка, си партнира с НАСА, за да постави „издръжлив, мощен, независим от слънцето“ реактор на Луната в рамките на следващите 10 години. Двете агенции в момента търсят предложения от външни партньори, за да стартират този амбициозен проект, като краен срок за подаване на документите е 19 февруари 2022 г.
Този хипотетичен реактор би помогнал за превръщането на Луната в извънземна база за изследване на Космоса от хора, включително бъдещи пилотирани мисии до Марс, обясниха служители на агенцията. Поканата за предложения идва с някои основни насоки. Предложеният реактор трябва да бъде реактор, захранван с уран, тоест апарат, който може да раздели тежките атомни ядра на по-леки ядра, освобождавайки енергия като страничен продукт. Реакторът трябва да тежи не повече от 6000 килограма и да се побира в ракета с изброените по-горе размери. Реакторът ще бъде сглобен на Земята, след което ще бъде изстрелян към Луната, където трябва да осигури 40 киловата непрекъсната електрическа мощност за 10 години. Реакторът също трябва да има температурни контроли, за да поддържа устройството хладно. Луната може да достигне повече от 127 градуса по Целзий през деня.
Искането за предложения идва, докато НАСА започва да ускорява своята програма Артемида, която има за цел да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието. Програмата, която планира да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. насам, се оценява на около 93 милиарда долара.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име