Intrigi.bg Куриози Нарко туристи пушат жаби в Мексико

Нарко туристи пушат жаби в Мексико

366
0

Да ближеш крастава жаба е противна идея, макар че някои и това са правили. Ако се питате защо, защото отровата на жабата Буфо алвариус е може би най-могъщият халюциноген. Но новата мода е да се пуши Жабата, тя е свързана с малки стъклени лулички, шамански ритуали и… усещане за щастие.

Крастава жаба на река Колорадо - bg.rinaldipedia.com

И така през последните три години на пандемия в САЩ откриха как да се борят с пристягащото гърдите усещане за безизходица и обреченост: като отскочат до мексиканския хипстърски град Тулум, където пушенето на отрова от жаба Буфо се е превърнало в най-новия весел бизнес на планетата. То е цяла церемония, която се провежда в групи и под ръководството на шаман в специални шатри. Пушенето на жабешки халюциноген си има и жаргон – освен Жабата, го наричат още “speed-toading” и Божията молекула.

Хората го практикуват не само от любопитство и за забавление, но и като лечение, особено на душевни рани.

Не е без значение че карибският курорт Тулум в Мексико е едно от божествено красивите места на тази планета. Градът на полуостров Юкатан е бивше древно пристанище на маите и съответно идеално място човек да се впусне в духовно пътешествие.

Отровата 5-MeO-DMT според някои е цяр срещу болестите на съвремието, а според други най-силната психоактивна субстанция в света. Тя лекува всичко – от прекомерно раздуто его, до стрес, депресия, несподелена любов, зависимости от алкохол и наркотици, защото руши заблудите и преградите, които сами подсъзнателно си поставяме. Тази нестандартна антистрес терапия е много търсена в последните няколко месеца, но масовият интерес към нея възникна през 2019 г.

Разбира се звездите на Америка не остават назад от новата мода. “Попадна ми нещо, но което му викаха Жабата, – разказва боксьорът Майк Тайсън. – След като пуших от това лекарство ли е, дрога ли е, не го знам, но оттогава направо не съм същият. Гледам по различен начин на живота, на хората. Беше почти все едно умрях и се преродих… Не мога даже да го проумея все още. Опитах се да разкажа на жена ми и на някои приятели как беше, обаче не можах с думи да го опиша. Все едно умираш, отпускаш се, смиряваш се, ставаш уязвим, но в същото време недосегаем.”

Практиката да се ближе или пуши отровата на жабата Буфо датира от Средновековието, но става популярна през 60-те години на XX век. Веществото има силно психеделично действие, подобно на въздействието на шаманската отвара аяхуаска. Разликата между изживяванията с Буфо и аяхуаска е и в това, че аяхуаска понякога може да подсили егото при хората, които принципно имат прекалено силно его. Докато Божията молекула помага да изтикаме егото на заден план. Понеже димът от Буфо не преминава през храносмилателната система, употребата му не налага предварителни пости. Подобно на ритуала с аяхуаска и тук има подготовка, но тя е много по-лека и изискванията са по-малки. Все пак няколко дни преди и след церемонията не бива да се пие кафе, алкохол и да се консумират тежки храни и джънк фууд.

Жабата Буфо алвариус отделя бяла отрова от жлезите, разположени зад очите. Течността се събира в периода, когато земноводното се събужда от хибернация, защото тогава е най-концентрирана. Изсушава се до паста, която представлява материала за пушене.

Димът се вдъхва само веднъж и се задържа. Ефектът е мощен и мигновен. Започва между 10 и 30 секунди след това. Изживяването трае от 7 до 90 мин, но опиталите Жабата го описват като духовно изживяване, среща с Бог, сливане с Вселената или разширяващо съзнанието преживяване. Други виждат цветове и форми, имат усещането за връзка между всички живи същества. Или пък получават спомени от предишни прераждания. На физическо ниво хората също реагират различно: някои се търкалят, ритат, смеят се, заекват, плюят, други пък изпадат в медитативно състояние и потъват в пълно блаженство. Отровата действа така, защото се свързва с рецепторите на серотонин. Ако човек има подтисната травма, Жабата я изкарва на повърхността, например при хора, които не помнят че са били изнасилени. По този начин те успяват да отработят ужасното изживяване и да намерят спокойствие.

Всичко това звучи малко плашещо, интересно и примамливо, но малък процент от хората, които развиват психически проблеми, след като са се напушили с Жабата. Не бива да я употребяват болни от шизофрения или биполярно разстройство. В никакъв случай не пушете Жабата, ако пиете антидепресанти, особено антидепресантите от групата на селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин (SSRI).

Учените изследват възможностите на отровата на Буфо да лекува множество психически заболявания. Според проучване на американския Национален здравен институт, дори еднократната и употреба премахва тревожни състояния, пристрастявания, депресия и посттравматичен стрес. Въпреки благотворното влияние си влияние Божията молекула е забранена субстанция. По предварителни данни на института Джон Хопкинс синтетично произведеният 5-MeO-DMT също помага при депресия и пристъпи на тревожност, но не е така ефикасно – подобрението е при 80% от участниците. Влиянието върху психичното здраве се обяснява със силните мистични изживявания по време на церемонията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име