Intrigi.bg Актуално Напускане на страната с неплатени глоби вече е невъзможно през осем пункта

Напускане на страната с неплатени глоби вече е невъзможно през осем пункта

487
0

Всички шофьори, напускащи страната, се проверяват за неплатени глоби по Закона за движение по пътищата на осем гранично-пропускателни пункта, съобщи днес инспектор Иво Писанов пред журналисти на ГКПП-Калотина. Той уточни, че проверките се правят при влизане и при излизане от България.

Шофьорите, които имат невръчени наказателни постановления ги получават на място и могат да продължат пътя си. По-неприятна е ситуацията за тези, които вече са си получили санкциите, но не са ги платили.

Те могат да напуснат страната само след като се издължат, като в противен случай им се отнема книжката и колата се спира от движение, ако се води на тяхно име. При положение че автомобила не е на името на провинилия се шофьор, а в колата има друг правоспособен водач, то може той да седне зад волана и компанията да продължи пътя си. Имащият глоби може да напусне или да влезе в страната, но преди това книжката му се прибира.

Проектът е пробен и работи от началото на юни. За седмица само на пункт Калотина са засечени над 1928 неплатени фиша за повече от 363 700 лева. На място през ПОС терминал са платени над 12 000 лева. Не беше дадена информация какво е станало в останалите случаи.

Пореден опит за събиране на глобите

Както съобщи „Дневник“ неотдавна за последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Това става въпреки, че от две години и половина пътната полиция получи право на пътя да сваля номера на превозни средства и да прибира книжките на водачи с връчени, но неплатени наказателни постановления. За целта пътните полицаи са оборудвани с таблети с интернет връзка и при всяко спиране на шофьор, независимо по какъв повод, проверяват дали няма неплатени санкции. Ако такава бъде открита, провинилият се трябва да намери правоспособен водач, който да придвижи автомобила до желано от собственика място, като за тази цел се дават 12 часа.

В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.

Нарушава ли се Конституцията

Нововъведението предизвика коментари в социалните мрежи, че така се нарушава Конституцията и Европейската харта на правата на човека, които гарантират свободното придвижване. На въпрос от „Дневник“ от пресцентъра на МВР обявиха, че няма нарушаване на права, защото човекът с неплатени глоби може да напусне страната пеш или като пътник.

На уточнението, че при определени условия, той все пак няма тази възможност, коментарът беше, че това си е проблем на длъжника. „Дневник“ изпрати и писмен въпрос, по силата на кой закон се налага тази ограничителна мярка и не се ли нарушават с нея граждански права.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име