Intrigi.bg Политика Напрежение и скандали на конгреса на БСП: Резолюцията за оставката на Нинова...

Напрежение и скандали на конгреса на БСП: Резолюцията за оставката на Нинова я няма, не пуснаха Кирил Добрев

214
0

50-ият Конгрес на БСП започна с напрежение и скандали. Резолюцията с искане за оставката на председателката Корнелия Нинова не е раздадена на делегатите. Кирил Добрев беше спрян от форума от охраната и не успя да влезе в залата. Още на паркинга на НДК се отсява кой може и кой не може да влезе. Недопуснати делегати се опитаха насила да влязат с викове: „Оставка!“ пред залата, докато вътре Нинова изнасяше политическата си реч.

Кирил Добрев беше спрян още преди да стигне до Зала 3 на НДК, където се провежда партийният форум, съобщава БТА. При втория си опит да влезе Добрев успя да премине първата охрана, но отново бе спрян, този път на входа на залата. Все пак той успя да входира жалбите си в мандатната комисия и комисията по жалбите. Те са срещу отказа да бъде допуснат като делегат.

„Снимката ми е раздадена на охраната и не трябва да бъда допуснат до конгреса, въпреки че конференцията в Нови Искър потвърди моето членство, включително мина и една година от наказанието, включително имам и две съдебни решения, но явно госпожата от Мизия няма никакво желание да ме види на конгреса“, коментира Добрев. Той допълни, че е тук „полулегално“.

Кирил Добрев пред залата, снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Що се отнася до наказанията, такова има и Калоян Паргов от 11 февруари, което не е изтекло.

Отсяването на хората със и без достъп до НДК става още от паркинга, където бил бил даден списък на делегатите, чиито коли да бъдат допускани. Сред тези, които е трябвало да търсят място, защото не са пуснати, са Светлана Шаренкова, Петър Мутафчиев и други, пише „24 часа“. Част от делегатите пък не са били допуснати за регистрация. Сред тях Димитър Дъбов и делегати от Пловдив, Харманли, Доспат и др. Според Петър Мутафчиев става въпрос за около 60 души.

„Госпожата от Мизия“, а именно председателят на БСП Корнелия Нинова не коментира случващото се пред залата, а откри конгреса със съобщението, че делегатите са 976 души, от които са регистрирани 557 и има необходимото мнозинство да започнат работа. В началото тя отправи призив европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу пострадалата от земетресенията в Турция Сирия, за да им помогнем пълноценно. Залата отвърна с ръкопляскания.

Освен спреният достъп на част от хората е спрян и проектът за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. В него се иска конгресът да констатира оставката на Нинова. Това предизвика протеста на Жаблянов.

Петър Витанов, снимка: БГНЕС/Люба Филипова

„Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата“, заяви и Петър Витанов, цитиран от „24 часа“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име