Intrigi.bg Политика Напрежение и викове: „Оставка” в парламента

Напрежение и викове: „Оставка” в парламента

409
0

Парламентът обсъжда днес проекторешението за персонални промени в Министерския съвет. Точката беше включена в дневния ред в началото на пленарното заседание. Дебатите ще се предават пряко по БНТ и БНР. В залата са вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова и министри от кабинета.

Дебатите преминаха под викове „Оставка” от страна на опозицията в лицето на БСП. Те избухваха многократно и няколко пъти прекъсваха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, докато четеше

декларация по повод вчерашното изказване на президента Радев на площада.

„Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към легитимно избраното правителство и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България.

От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България”, се посочва в декларацията.

Докато от ляво се чуваха възгласи за оставка, от дясно „Обединени патриоти” и ГЕРБ ръкопляскаха.

Дариткова посочи, че Румен Радев е показал, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява задълженията си,

целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза. По думите ѝ вчера той е призовал не само към разпускане на НС, но и за промяна на Конституцията.

Дариткова констатира, че призивите на държавен глава от площада и на разследван за престъпления олигарх съмнително съвпадат. Тя посочи, че президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение, след като член на стратегическия съвет на президента е задържан за спирането на метрото в София.

„Подбудителството към престъпление и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент”,

обърна се Дариткова към Радев. По думите ѝ президентът през целия си мандат системно е демонстрирал неуважение към институцията парламент и не присъствал дори при решаването на съдбата на обществото при въвеждането на извънредното положение.

„В условията на пандемия вместо да приеме подадената от правителството ръка Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото”, каза Дариткова. Тя настоя, че Радев руши демокрацията и на практика отправя призиви за еднолично управление.

Напрежението в пленарна зала продължи и след това, като

от БСП неколкократно призоваха премиерът Бойко Борисов да дойде в НС

и да мотивира рокадите, които прави в кабинета си.

„Тук ми липсва именно този, който предлага промените – министър-председателят. За пореден път той се крие и неглижира институцията Народно събрание”, каза от трибуната заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов. Той поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента „да обясни къде е неговата оставка и кога ще я подаде той”.

По-късно председателят на парламента

Цвета Караянчева обяви, че премиерът Борисов няма да дойде в залата,

което предизвика поредните скандирания „Оставка” от страна на депутатите на БСП.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име