Intrigi.bg Мистерии Най-ужасните проклятия в историята

Най-ужасните проклятия в историята

141
0

Има случаи в историята, които са трудни за обяснение с обикновена логика. Например проклятията. Това, което се смята за предразсъдъци и суеверия, унищожава империи и предизвиква войни. Има хора, които ще кажат, че след векове истинските случаи са обвити с легенди, а случилите се трагедии не са нищо повече от случайност. Ще ви разкажем за едни от най-страшни проклятия, а какво ги е причинило – решете сами.

Тамплиерите

Тамплиерите са най-богатият рицарски орден в Европа. Те трупат богатството си в кръстоносните походи. И парите привличат вниманието на краля. В петък, 13-ти, или по-скоро 13 октомври 1307 г., всички членове на ордена – няколкостотин души – са арестувани по заповед на френския монарх Филип Красивия. Кралят извършва централизацията на държавата и силно се нуждае от пари.

Процесът продължава седем години. По измислени обвинения в магьосничество и содомия, на 18 март 1314 г. Великият магистър на ордена Жак дьо Моле е изгорен като еретик. Екзекуцията е извършена в присъствието на краля и тримата му сина. Когато пламъкът е запален, старият майстор се провиква: “Папа Климент! Крал Филип! Гийом дьо Ногаре! Няма да мине и година, когато ще ви призова на Божии съд! Проклинам ви! Проклятие на семейството ти до тринадесето коляно!”

Жак дьо Моле изброява всички замесени в процеса и издали присъдата за екзекуцията му. Месец по-късно папа Климент умира, тогава шефът на тайната служба на краля дьо Ногаре е отровен. През есента Филип Красивия умира от инсулт по време на лов. След това, в продължение на 13 години, умират тримата му сина: Луи, Филип и Шарл, които последователно стават крале на Франция. Преди проклятието, династията на Капетингите управлява 300 години, всеки следващ крал властва повече от 30 години и предава трона от баща на син. Според легендата проклятието приключва едва когато френският крал Луи XVI е екзекутиран на гилотина.

Тамерлан

“Когато възкръсна, светът ще трепери” – такъв надпис украсява герба на Тамерлан. Мнозина смятат този надпис за пророчески. Тамерлан, или Тимур, създава една от най-големите империи на 15-ти век. Той е жесток, но талантлив ръководител и все още е почитан като национален герой на Узбекистан. Според легендата, неговото проклятие отприщва Великата отечествена война. В началото на юни 1941 г. в Самарканд пристига екип от археолози под ръководството на Михаил Герасимов.

Те трябва да намерят и отворят погребението, в което лежи азиатският владетел. Духовенството на Узбекистан категорично възразява, припомняйки проклятието. Но съветските хора и още повече учените не вярват в тези приказки. Откриването на гробницата е насрочено за 19 юни 1941 г. И три дни по-късно започва войната.

Мнозина вярват, че така се сбъдва пророчеството на Тимур. Изненадващо е също, че повратният момент във войната се случва през 1942 г. по време на Сталинградската битка. В навечерието на победата, останките на Тамерлан са препогребани в Самарканд, като по този начин завоевателят получава успокоение.

Тутанкамон

Създадени са десетки филми и книги за проклятието на Тутанкамон. Според легендата, докато отварят гробниците на фараона, археолозите откриват камък. На него има недвусмислен надпис: “Смъртта на бързи крила ще застигне този, който смути покоите на фараона”. Британците, подобно на съветските археолози, не харесват старите суеверия. Египтологът Хауърд Картър и аристократът Ърл Джордж Карнарвън продължават да отварят криптата. Вътре лежат съкровища, включително легендарната златна маска на Тутанкамон.

Тук успехът приключва. Графът на Карнарвон умира четири месеца по-късно, след като е ухапан от комар, който причинява отравяне на кръвта. Умират спонсорите на експедицията, милионерите Джордж Гулд и Улф Джоел, които само надникват вътре в криптата. Археологът Артър Мейс умира от отравяне. Животът си губи и личната секретарка на Хауърд Картър. Журналистите преброяват 22 смъртни случая.

Откривателят на гробницата Хауърд Картър умира последен -17 години по-късно на 64-годишна възраст. Мнозина вярват, че фактите за смъртните случаи са фалшифицирани от вестникарите, казват, че учените така или иначе са болни и са остарели. Но любителите на мистични истории виждат в случващото се само ръката на мумия, увита в бинтове, която пренася проклятието си през четири хиляди години.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име