Intrigi.bg Актуално Най-търсени служители – счетоводители, най-нежелани – сервитьори

Най-търсени служители – счетоводители, най-нежелани – сервитьори

141
0

Най-търсените служители след извънредното положение заради пандемията от коронавируса са в сферата на финансите, а най-малко желаните са сервитьори и камериерки.

Това показва проучване на пазара на труда, направено от американската компания за човешки ресурси ManpowerGroup за летния период от юли до септември. Така в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Други услуги“, прогнозите за наемане са съответно -16% и -13%, съобщава „Монитор“

Проучването разкрива, че 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят и 67% не очакват промяна в нивата на заетост.

След корекция на данните според сезонните колебания отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Въпреки това 22% от работодателите очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията.

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона и седем сектора са най-слабите от началото на изследването през 2011 г.

Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име