Intrigi.bg Куриози Най-скъпият артефакт от „Титаник“ ще бъде изложен пред публика

Най-скъпият артефакт от „Титаник“ ще бъде изложен пред публика

84
0

Цигулката на британския музикант Уолъс Хартли, загинал през 1912 г. по време на катастрофата на „Титаник“, беше включена временно в експозицията на Titanic Museum Attraction в Брансън (Мисури, САЩ), съобщи РИА Новости.

Преди това инструментът беше продаден на колекционер за 1,7 милиона долара. Това беше най-високата цена, платена някога за артефакт от потънал кораб.
Сега анонимният собственик позволи на цигулката да стане част от експозицията на музея за кратко време.
„Това е най-емблематичният артикул в изложбата за тази година. Уолъс Хартли – музикант и ръководител на оркестъра на „Титаник“ е свирел на този инструмент, докато корабът е потъвал“, коментира Андрю Олдридж, директор на музея.
Първоначално цигулката е подарена на Уолас Хартли от неговата годеница. Той взел инструмента на първото си плаване на „Титаник“. След трагичния сблъсък на лайнера с айсберга групата музиканти продължила да свири до последно за пътниците (тази сцена беше пресъздадена в едноименния филм за „Титаник“ на Джеймс Камерън).
За съжаление, Хартли не оцелява в катастрофата. Той е открит две седмици по-късно. Към тялото му е била завързана цигулката му, която по-късно е била върната на годеницата на починалия музикант. Тя я дарява на благотворителната организация „Армията на спасението“.

Уникалният инструмент може да бъде видян от посетителите на музея в Брансън до 15 юни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име