Intrigi.bg Мистерии Най-противните крале и кралици на екрана

Най-противните крале и кралици на екрана

346
0

Когато върху главата на човек бъде положена корона, тя често изкарва най-лошото от него. Сякаш стяга онези части от мозъка, които отговарят за скромността, честността и добротата. Остава най-долното, а новопровъзгласеният монарх започва да го проявява по най-безцеремонни начини.

Многократно сме виждали това на екран. Във филми и сериали крале и кралици, опиянени от безкрайната си власт, се отдават на разврат и садизъм, а грижата за поданиците им остава на дъното на единствената неизпита чаша вино.

Нужни са им не 800 дни, а по-малко от 800 секунди, за да те разочароват и да ти покажат, че няма защо да им симпатизираш.

Император Палпатин (поредицата "Междузвездни войни")
Изигран от: Иън МакдърмидФилмовият пример за издигането на един подъл и хитър политик, който постепенно концентрира властта в своите ръце. В началото на сагата виждаме Палпатин като сенатор, уж загрижен за планетата си, но постепенно дори най-близките около него осъзнават, че той е движен само от собствената си амбиция (звучи познато, нали?). Докато се вземат мерки, вече е късно - Палпатин създава изкуствена гражданска война, "убива" демокрацията, провъзгласява се за император, избива всички джедаи, лъже и мами дори дясната си ръка, а накрая се опитва да поквари дори последните рицари в Галактиката - първо Люк, после Рей. Доказателство, че не трябва да имаш вяра на скрити под качулка хора със сенки под очите и зле поддържани зъби, които те канят да се "присъединиш" към тях.

Няма значение дали става дума за пресъздаване на реална историческа личност, или на напълно измислен персонаж – най-често монарсите са сред „лошите“ и наистина ти се иска да видиш как си получават заслуженото. С други думи, как им пада главата.

Бялата вещица ("Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът")
Изиграна от: Тилда СуинтънВсеки владетел, който е докарал дългогодишна зима (но без Коледа) на поданиците си, е лош по подразбиране. Бялата вещица е направила точно това в измисленото кралство Нарния. Тя е узурпатор, който разчита на тайна полиция от вълци и на други зли същества, за да крепят властта ѝ. Сама си дава редица титли, което показва комплекс за малоценност. Нормално е всички с нетърпение да чакат сбъдването на пророчеството, което ще сложи край на управлението ѝ, нали така?

Две неща ни подсетиха точно за тези персонажи от екрана. Първо, рожденият ден на актьора Джак Глийсън, накарал целия свят да презира лицето му с образа на Джофри Баратеон в Game of Thrones. Второ, дразнещият Петър III, изигран от Никълъс Холт в новия сериал „Велика“ (The Great).

Крал Трандуил ("Хобит: Пущинакът на Смог" и "Хобит: Битката на петте армии")
Изигран от: Лий ПейсТрандуил е владетел на елфическото кралство в гората Мраколес. В себе събира най-лошите черти на елфите, засилени неколкократно - той е арогантен и студен, държи се надменно дори с други елфи, а с представители на други раси може да е още по-груб. Стига, разбира се, те да не са фактор за постигане на целите му - тогава може да е ласкав и убедителен, но всичко това е една временна маска, изтъкана от лицемерие. Когато има опасност, предпочита да затвори границите на кралството си и да остави всички други да се оправят сами. На всичкото отгоре е и алчен, а ако съдим и по филмовата му версия - не особено разбиращ сина си баща.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име