Intrigi.bg Свят Най-опасните градове по света: Натал – бразилската столица на престъпността, чиито улици...

Най-опасните градове по света: Натал – бразилската столица на престъпността, чиито улици са осеяни с трупове

888
0

Не случайно наричат Бразилия световната столица на престъпността. Според последната класация на 50-те най-опасни градове в света, 22 от тях са именно в родината на кафето.

Според официалните статистики годишно в Бразилия биват убивани между 60 и 80 хиляди души

Вероятно се питате как тази прекрасна държава, известна с футбола, красивите си жени, амазонските джунгли и екзотичните фестивали се срина толкова бързо под оръжията на престъпността?

Трябва да отбележим, че Бразилия граничи с някои от най-големите производители на кокаин – Колумбия, Перу и Боливия. Страната освен, че е огромен консуматор на дрогата (населението е 190 млн.), но е и една от ключовите транзитни точки, през които кокаина се транспортира към Европа и Азия. И както се сещате битките за разпределението на територията между картелите е повече от жестока. Нещо повече – всички големи затвори в Бразилия се контролират от престъпните групировки. А, през последното десетилетие държавата все повече и повече орязвала бюджетите на полицията и армията…

Едва през последните 2 години властите в Бразилия се опитват да овладеят ширещата се престъпност, в следствие на което обаче жертвите не намаляват. Защото освен, че гангстерите се избиват помежду си, полицията и военните, които днес са разположени както по плажовете, така и из гетата също не мислят много преди да натиснат спусъка…

Интересното е, че най-известните бразилски градове – Рио де Жайнеро и Сао Паоло не попадат в класацията за най-висока престъпност.

За най-опасният град в страната е обявен Натал, столицата на щата Рио Гранде да Норте

Със своя атлантически бряг този град е бил прекрасно място за туризъм – километри плажове с бял пясък, екзотични плодове и морски деликатеси. Когато обаче чуеш, че днес индексът на убийства е 102 на 100 хиляди много рязко ще се откажеш да си почиваш на знойните му брегове и да задиряш местните бразилки.

През последното десетилетие в града се води непрестанна битка между Примеро Командо да Капитал – най-голямата криминална групировка в Бразилия и местния Синдикат срещу престъпността. В Натал има голям затвор, в който повечето затворници са именно от Примеро Командо и там спорадично избухват опасни бунтове.

Освен това се смята, че пристанището на Натал е най-предпочитаното за изнасяне на кокаин към Европа, като от там към Холандия ежегодно потеглят тонове наркотици.

Наркотрафик, война между гангстерски групировки, корупция и политическа нестабилност, плюс огромния брой бедни и просяци определено са взривяваща комбинация. Към това можем да добавим склонността на местното население към чести и неорганизирани протести, които задължително протичат с много насилие.

В Натал има и изключително много въоръжени грабежи – докато просто си ходиш по улицата, чакаш на светофара или си заседнал в задръстване изневиделица някой насочва срещу теб оръжие и със сигурност е по-добре да не отказваш да си дадеш парите и вещите – човешкия живот не се смята за особено ценен в този град. Затова е препоръчително да не се излиза навън с много пари, телефони, таблети или фотоапарати. За часовници и други бижута също и дума не може да става – в секундата, в който някой бъде забелязан да ги носи той моментално става мишена.

Най-висока е престъпността в центъра на Натал, както и в периферията на столицата на щата, където са бедните квартали и гетата. Градът има и свой „Квартал на червените фенери“ и зона с дискотеки, от където ежедневно в полицията постъпват оплаквания от мъже, които са били тайно дрогирани от измамни жени, а след това и ограбени.

Особено е опасно посещаването на заведения и ресторанти между 22 и 4 часа сутринта, защото в този диапазон много често криминални банди нахлуват въоръжени и обират масово клиентите. На туристите се препоръчва да бъдат нащрек 24 часа в денонощието. Почти край всеки банкомат в града има по едно наблюдаващо лице, което дебне за теглените суми и щом забележи повече пари моментално започва да преследва човека с парите.

Въоръжени грабежи стават дори и посред бял ден по плажовете.

Навремето по плажната ивица на Натал скъпи вили са притежавали най-богатите бразилци. Днес изоставените от тях имоти са окупирани от наркобарони и се използват за складове за кокаин.

И в следствие на това Натал днес е поставен на завидното четвърто място в класацията на най-опасните градове по света.
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име