Intrigi.bg Куриози Най-жестоките терористи: Осама бин Ладен, който окървави Америка

Най-жестоките терористи: Осама бин Ладен, който окървави Америка

1046
0

Той е човешкото лице на тероризма. Няма по-позната физиономия на престъпник от тази.

Той е олицетворение на цялото зло, което представлява тероризма и войната.

Той е Осама бин Ладен.

Но когато се появява на този свят през 1957 година нищо не предвещава бъдещата му съдба. Малкият Осама се ражда със сребърна лъжица в устата – баща му е богат строителен магнат в Саудитска Арабия и е единствения син от десетата жена на Мохамед бин Ауад бин Ладен.

Момчето израства като отдаден уахабитски мюсюлманин. От 1968 г. до 1976 г. учи в елитно светско училище, а след това завършва икономика и бизнес администрация в университета в Джида. Там се заражда и интереса на Осама към религията, а той е силно заинтригуван от „тълкуването на Корана и джихада“. По същото това време пише и поезия.

През 1974 г., на 17-годишна възраст, Осама среща своята първа жена. Според кореспондента на CNN Дейвид Еншор след 2002 г. той се жени четири пъти и става баща на 25 или 26 деца. Други източници съобщават, че децата му са между 12 и 24.

Баща му Мохамед бин Ладен загива през 1967 г. в самолетна катастрофа в Саудитска Арабия, предизвикана от американски пилот при приземяване. По-възрастният му полубрат и нов глава на фамилията, Салем бин Ладен, загива през 1988 г., когато управляваният от него самолет се удря в електропроводи край Сан Антонио, САЩ.

ФБР описва Осама бин Ладен като слаб и висок между 193 и 198 см, с тегло около 75 кг.

Той е с маслинен тен на лицето и левичар, като обикновено се придвижва с дървен бастун. На главата си носи бял тюрбан и не спазва традиционното мъжко саудитско облекло. В общуването Бин Ладен е описван като любезен човек с добри обноски.

Осама бин Ладен е основател на Ал Кайда.

Организацията води началото си от няколко по-малки групировки, създадени по време на съветската операция в Афганистан през 1980-те години.

В основата на идеологията й, което е и основно верую на самия бин Ладен е, че цивилните граждани от вражески страни, включително жени и деца, са основна мишена за джихадистите.

Според бившия анализатор на ЦРУ Майкъл Шеуер, който е ръководи операцията по залавянето на Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда е бил мотивиран от убеждението, че американската външна политика е потискала, убивала или по всякакъв друг начин навреждала на мюсюлманите в Близкия изток. Тази „философия“ намира своя израз във фразата: „Те ни мразят за това, което правим, а не затова кои сме“.

Бин Ладен вярва, че ислямският свят е в криза и че пълното възстановяване на правото на шириата е единственият начин да се „оправят нещата“ сред мюсюлманите.

Както се казва … останалото е история. На „сметката“ на Ал Кайда има десетки кървави атентати, като, разбира се, най-мащабният е този от 11 септември 2001година в САЩ.

Няколко дни по-късно тогавашния президент на САЩ Джордж Буш-Младши произнася прословутата си реч, с която започва „войната срещу тероризма“. Тогава Буш посочва Осама бин Ладен и ръководената от него Ал Кайда като цел №1.

Най-издирваният терорист в света бе убит от американски тюлени в скривалището му в Аботабад, Пакистан, през май 2011 година след продължило близо 10-годишно издирване.

През това време бин Ладен изобщо не може да се каже, че е стоял с вързани ръце.

От намерени след смъртта му писма, става ясно, че той се е опитвал да контролира твърде разрасналата се мрежа на Ал Кайда, като е планирал нови атентати в САЩ и Европа.

В писмата до своите сподвижници лидерът на „Ал Кайда“ постоянно призовавал „да съсредоточат усилията върху убийствата на американци“ и отбелязвал, че не вижда друг начин да бъде променена външната политика на САЩ.

В същото време той е планирал и лично е контролирал разработването на терористични операции в Европа.

Намерената лична кореспонденция на Бин Ладен разкрива и почти неизвестна досега черта от характера на радикалния лидер, пише „Файненшъл таймс“.

В писмо до неназована жена, той я описва като „зеницата на окото ми и най-ценното нещо, което имам на този свят“. След което допълва: „Ако искаш да се омъжиш, след като умра, не възразявам, но наистина искам да ми бъдеш съпруга и в рая“.

Осама Бин Ладен е оставя лично наследство от около 29 млн. долара.

В завещанието си той призовава семейството си „да се подчини на неговата воля“ и да изхарчат наследството за „джихад, в името на Аллах“.

В друго писмо, той призовава баща си да се погрижи за жената и децата му, в случай, че умре.

Какво се случи с десетките му деца можете да прочетете тук.

След смъртта на Осама бин Ладен, създадената от него организация губи своята идентичност и сила. Наследява я една още по-ужасна религиозна организация, наречена „Ислямска държава в Ирак“, а сега по-известна просто като Ислямска държава или ИДИЛ.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име