Intrigi.bg Мистерии Най-жестоките терористи: Историята на Сали Джоунс – „Бялата вдовица“ на Ислямска държава

Най-жестоките терористи: Историята на Сали Джоунс – „Бялата вдовица“ на Ислямска държава

584
0

Животът на Сали Джоунс започва като най-обикновена британка. Родена в Гринуич през 1968, отгледана и възпитана в католическа среда. Когато става на 10 обаче, родителите й се развеждат, а баща й се самоубива със свръх доза наркотици. Разпадът на семейството й се оказва пагубен за Сали-Ан и тя поема по кривия път – на 16 напуска училище и започва да се увлича по пънка. Решава да стане певица и прави своя банда – Крънч. Живее от социални помощи и се храни в социални кухни.

Не след дълго тя се омъжва, а от съпруга й ражда две деца. С настъпването на интернет ерата, Сали започва да се вълнува от вещерство и алтернативен начин на живот, а мрежата е нейния най-добър приятел.

Пътят на една бяла жена до най-ужасяващите терористи

Очевидната социална изолация на британката е идеална възможност да бъде вербувана от ислямистите. През 2013-а тя се запознава с Джунейд Хусеийн – един от най-висшестоящите вербовчици на „Ислямска държава“, който е участвал в подготовката на най-малко 12 атентата в Европа. Той е емигрант във Великобритания и е 20 години по-млад от 45-годишната тогава Сали.

Тя моментално се развежда, грабва по-малкия си син Джо Джо, който тогава е едва на 10 годинки и тръгват към Сирия, където се омъжва за Хусеийн. По-късно в интервю за „Sunday Times“ Сали признава, че войната в Ирак я накарала да „повярва в исляма“ и в каузата на ИДИЛ.

Малкият Джо Джо е превърнат в дете-войник на ислямистите. Малко след като заминават, бащата на момчето разпознава сина си във видео на „Ислямска държава“, в което заедно с още 4 деца убиват петима кюрдски заложници, застрелвайки ги в главата. „Той беше добро, нормално момче, търсеше бръмбари в парка. Не трябваше да допускам това. Странно е как са му промили мозъка”, разказва тогава бащата на малолетния джихадист пред медиите.

На 25 август 2015 година Джунейд Хусеийн е убит при въздушна атака на американците.

Така Сали става Ум Хусейн Британия или Бялата вдовица

След смъртта на съпруга й, британката започва още по-ожесточено да защитава идеалите на ислямистите. Тя непрестанно дава интервюта на различни вестници от Острова, в които говори как Хусеийн е бил чудесен пример за сина й и, че той е убит от „най-големия враг на Аллах“ – САЩ.

По това време Сали Джоунс е вкарана в списъка с най-издирваните терористи по искане на тогавашния премиер на Дейвид Камерън. В отговор вдовицата пише в Туитър: „Ще продължа да воювам срещу Великобритания до последния ми дъх!“

Всъщност Туитър е най-използваното от вдовицата „оръжие“, чрез което тя пропагандира и вербува нови последователи за ИДИЛ. Тя става лидер на Ануар ал-Аулаки – женският батальон на „Ислямска държава“. В тази й роля й е поверено освен вербуването, но и тренирането на всички европейки в използването на оръжия и военни тактики. Жените-бойци носят името мухаджират и са учени как да провеждат самоубийствени атаки на Запад. Няма данни Сали лично да е участвала в бойни действия. По данни на тайните служби тя е успяла да зариби стотици британки. Заедно със съпруга й са подготвяли дузина атентати в Лондон, Глазгоу и Уелс, които обаче или са осуетени или са пропаднали. Сали също така е разпространявала данни за американски бази, които да станат цел за джихадистки атаки.

През есента на 2017 е съобщено, че „Бялата вдовица“ и сина й са убити от американски дронове в Ракка. Според съобщението тя е била уцелена от безпилотен самолет на американската армия, докато се е опитвала да избяга с 12-годишния Джо Джо от обсадата в сирийския град.

Смъртта на Сали Джоунс обаче може да бъде потвърдена на 99.9%, но не и напълно, тъй като властите посочват, че „събирането на ДНК проби от военната зона на практика е невъзможно“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име