Intrigi.bg Мистерии Най-жестоките терористи: Айман ал Зауахири, наследникът на бин Ладен

Най-жестоките терористи: Айман ал Зауахири, наследникът на бин Ладен

453
0

В книгата си „Войниците на Аллах” сръбският военен анализатор Милован Дрецун е поместил цяла глава със заглавие „Център на Ал Кайда в София”. В нея той твърди, че Зауахири е бил военен партньор на Америка в борбата срещу сърбите в Босна и Херцеговина, изградил е терористична мрежа от България и е прибивавал с месеци у нас. Службите обаче не потвърждават подобно нещо.

Става дума за 1995 година. А според други конспиративни теории той е идвал за малко у нас, но под друго име. Останал е по-малко от месец в наета от негови близки мюсюлмани къща в малък планински град в България. Дали кракът на втория човек в Ал Кайда е стъпвал у нас знаят само службите.

Зауахири е вторият човек в командването на „Ал Кайда“ и наследява Осама бин Ладен след смъртта му

Бин Ладен и Зауахири се запознават през 1979 г. в дотогава спокойния, патриархален пакистански град Пешавар, превърнал се в център на антисъветската съпротива в Афганистан. И двамата вече са достатъчно добре реализирани – 20-годишният бин Ладен е преуспял бизнесмен от международен мащаб, а 30-годишният Зауахири е известен хирург, с частна клиника в предградията на Кайро.

Има близначка, от семейство на лекари е

Айман Ал Зауахири е роден в Египет на 19.06.1951г., заедно с близначката си Умния. Бащата е потомствен професор по фармакология в един от университетите на Кайро. Освен медици, в семейството се срещат и парламентаристи, дипломати и съдии. Дядо му, Мохамед Ал Ахмад Ал Зауахири, през 1929г. става Велик Имам на ислямския университет Ал Азхар в Кайро – длъжност, отговаряща на папския статус. Майка му – Умайма Азам произхожда от още по-богато и елитарно семейство. Баща й Абдул Уахад Азам е бил президент на същия университет и основател и ректор на саудитския университет в Риад. Бил е там и посланик, както и Пакистан и Йемен. Чичо му е основател и генерален секретар на Арабската Лига. Мнозина членове на семейството са били както в държавното ръководство, така и в първите редове на опозицията.

Зауахири завършва през 1974г., работи 2 години като военен лекар и през 1978г. се жени за Аза Новаир, също от много богато и силно религиозно семейство. Тя е била готова да стане „шахид“ в името на пророка Мохамед, още преди да срещне сродната си душа. По желание на младоженците, на сватбата е нямало нито фотографи, нито музика, нито веселие, а изключително сериозни разговори на много чашки кафе.

През лятото на 1980 г. Зауахири е вече в Пакистан и лекува ранени муджахидини в съпротивата срещу Съветската армия. Той и колегите му са първите араби, участвали по някакъв начин в тази война. Неговата основна мисия е да пътешества между Пешавар и Рияд, за да събира пари за каузата на ислямския джихад против СССР. Възприема тази локална война като тренировка за световната война против САЩ.

След убийството на египетския президент Ануар Садат, Зауахири е арестуван по пътя към летището. При ареста оказва съпротива и става известен като отмъстителен човек. В затвора много пъти е измъчван и това силно повлиява на личността му – става жесток и фанатичен.

След като излиза на свобода, Зауахири заминава за родния град на бин Ладен – Джеда, в Саудитска Арабия, където работи в местната болница.  Неговият кумир по това време е шейх Абдула Азам – палестинец, завършил шериатско право в Ал Азхар и преподавал в университета на крал Абдул Азиз в Джеда, където негов студент е Бен Ладен.

След началото на войната, шейх Азам пристига в Пешавар и превръща дома си в щаб на арабските муджахидини.

За разлика от бинн Ладен, Зауахири не се стреми да се сближи с Азам. Той скоро започва да контролира самия Бен Ладен, като вкарва в близкия му кръг своите хора от „Ислямски джихад“.

Бин Ладен започва да финансира организацията на Азам. Зауахири му става личен лекар и се среща постоянно с него, тъй като бин Ладен страда от ниско кръвно налягане и чести пристъпи на световъртеж (поради което е силно пристрастен към кафето).

Предполага се, че именно той му повлиява да се скара с Азам. Основната причина са различията относно целите на джихада – докато Зауахири и бин Ладен искат да го пренесат и разпространят в Саудитска Арабия и Египет, Азам не е съгласен мюсюлмани да воюват с мюсюлмани. Впоследствие Зауахири пуска слуха, че Азам е американски шпионин. В крайна сметка Абдула Азам и двама от неговите синове загиват от взрива на натъпкан с пластит автомобил, по пътя за джамията в Пешавар.

След извеждането на Съветската армия от Афганистан през 1989г., в самия край на годината, в лагера на муджахидините в афганистанския град Хост се провежда историческа среща, председателствана от иракчанина Абу Аюб. На нея присъстват 5 египтяни, в това число и Зауахири. Взема се решение за създаване на организация, разпространяваща джихада извън пределите на Афганистан. След дълги спорове я наричат „Ал Кайда“ (база или мрежа). Лидер става бин Ладен, като неин главен спонсор и финансист.

В северната част на Хартум Зауахири организира учебна база за своите бойци. Към двойката се присъединява зетят на бин Ладен – бившият египетски полицай Абу Хафс Ал Масри, който става военен ръководител на организацията. Един от близките му сътрудници е полковникът от египетските специални части Мохамед Макави, планирал през 1987г. самоубийствена атака със самолет срещу египетския Парламент. Предполага се, че именно той е планирал и разработил атаките от 11.09.2001г.

Там е и бившият египетски военен инструктор Али Мохамед, който има и американско гражданство. Има информации, че е бил двоен агент, работил дълги години за ЦРУ. Бил е внедрен в „Хезболла“ и е обучавал техните бойци, както и телохранителите на бин Ладен. И още през 1990г. е подал информация на ФБР за „Ал Кайда“, оставена без внимание.

През този период са налице някои противоречия между Зауахири и Бен Ладен, тъй като първият иска преди всичко да свали светското правителство в Египет, а вторият – да разпространи джихада по целия свят.

Тъй като египетско-суданската граница на практика не се охранява, с помощта на специалните служби на Судан започва прехвърляне в Египет на оръжие и боеприпаси. Първият атентат е срещу египетския министър на вътрешните работи. При взрива на паркиран наблизо автомобил двама терористи-самоубийци загиват, а министърът се отървава с наранена ръка. Следващата цел е министър-председателят, докато минава край девическо училище. Той се спасява, но са ранени 21 случайни граждани, а 12-годишно момиче загива. Жителите на Кайро издигат на демонстрациите лозунга „Тероризмът е враг на Аллах“, а срещу джихадистите започват строги репресии.

Зауахири е разстроен от реакцията на съгражданите си, но продължава практиката, като въвежда предсмъртни молитви, записани на електронен носител за терористите-самоубийци. В тях смъртниците говорят за свещената мисия, с която ги е удостоил Аллах. Така започва да се нарушава един от каноните на исляма, забраняващ самоубийството.

Следващата цел е самият Хосни Мубарак, по време на посещението му в Адис Абеба. Атентатът е отново неуспешен, загиват двама етиопски полицаи. Репресиите срещу джихадистите се ожесточават неимоверно и в отговор Зауахири взривява египетското посолство в Исламабад. Загиват 16 души, 60 са ранени, посолството е разрушено.

Египетските специални служби стягат кръга около Зауахири и успяват да внедрят в обкръжението му две момчета, завербувани чрез сексуален шантаж. Суданските им колеги ги разкриват и арестуват. Зауахири ги изисква за разпит, с обещанието да бъдат върнати. Не го изпълнява и ги екзекутира след разпита, който заснема на диск.

Възмутените судански власти гонят „Ал Кайда“ от страната, което е в интерес на САЩ и Саудитска Арабия. В резултат бин Ладен губи 300 000 000 долара инвестиции в Судан. Той се установява в източноафганистанския град Джелалабад.

Зауахири пътешества по света, с цел да търси последователи. Минава както през Сараево и Чечня, така и през Холандия, Швейцария и дори България.

Известно е, че е залавян в Дагестан с фалшив судански паспорт и е престоял 4 месеца в руски затвор на ФСБ, след което е бил депортиран. Този период от живота му и досега поражда спекулации, че е завербуван от ФСБ (разпространяваше ги покойният Александър Литвиненко). Доказателства няма.

Оттам Зауахири се присъединява към бин Ладен в Джелалабад. Последният рязко увеличава финансирането на организацията. На 23.02.1998г. двамата подписват поредния документ за обединяването на своите организации.

В Баку и в Тирана агенти на ЦРУ отвличат членове на „Ислямски Джихад“ и ги предават на властите в Кайро, където получават сурови присъди. След един месец Зауахири обещава, че ще говори с американците на единствения език, който те разбират. На следващия ден терористи-самоубийци взривяват посолствата на САЩ в Кения и Танзания. Загиват 225 души, над 500 са ранени.

Идва 11.09.2001г. След ударите е разпространено телевизионното обръщение на бин Ладен и Зауахири. Първият почти не говори, а говори Зауахири.

На 07.07.2011 се появи първото му самостоятелно видеообръщение след смъртта на бин Ладен.

Зауахири няма неговата харизма и авторитет и затова и не успява да привлече повече млади бойци в редиците на джихада. Все повече младежи от различни части на света започнаха да се стичат в редиците на т.нар. „Ислямска държава“. Обявеният през 2014 от ИД халифат е следващият удар за Ал Кайда.

Зауахири често се изявава с видео или звуково съобщение и напомня за себе си и организацията. Това е запазената марка на джихадистите, въреки че техните медийни канали са официално спрени, те намират начин да пуснат своето съобщение.

Разклоненията на Ал Кайда са много, нейни бойци са и членове на ДАЕШ, която иззе дейните функции на групировката на бин Ладен и Зауахири.

Награда на ФБР за залавянето на Зауахири е 25 млн. долара

Често се пуска информация, че е мъртъв, но винаги се оказва жив.

Миналата година Айман ал Зауахири във видео призова за джихад в навечерието на откриването на американското посолство в Йерусалим. Петминутното видео е озаглавено „Тел Авив е също земя на мюсюлманите„. Зауахири вече е на 68 години и няма потенциала да води голям брой последователи.

Някой анализатори пък казват, че той изчаква Ислямска държава да бъде унищожена и Ал Кайда да се възроди.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име