Intrigi.bg Свят Най-жестоките терористи: Абу Бакр ал Багдади – ако го убият, пада и...

Най-жестоките терористи: Абу Бакр ал Багдади – ако го убият, пада и последният лидер на джихадистите

197
0

Главатаря на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади в момента е най-издирвания терорист в света. Подобно на останалите терористи от Ал Кайда често се съобщава, че е бил убит, но..оказва се още е жив.

САЩ обяви наградата от 10 милиона долара за информация, която би помогнала за залавянето му. За ал Багдани обаче се знае малко.

Багдади е стратег, съумял да използва хаоса в Сирия и слабата централна власт в Ирак след изтеглянето на американските войски, за да изгради своята база.

Той се показа безмилостен в елиминирането на противниците си и не се поколеба да се обърне срещу бивши съюзници, за да осъществи амбицията си да създаде ислямска държава.

Враговете, дори тези от съпернически радикални групировки, които най-общо споделят религиозната идеология на ИДИЛ, биват разгромени. Пленените бойци (и доброволци) обикновено биват застрелвани или обезглавявани, а екзекуцията се записва в зловещо видео, будещо страх и отвращение сред противниците.

Накратко, според шейх Багдади всяка религия си има държава, освен исляма, и той също трябва да има държава и тя трябва да бъде наложена.

Багдади е роден в иракския град Самара през 1971 г. Има докторска степен по ислямски изследвания от Багдадския университет, твърдят джихадистки уебсайтове, а след дългогодишни боеве с групи от Ал Кайда през 2010 г. оглавява „Ислямската държава в Ирак“.

Година по-късно, усещайки удобния случай, когато избухва бунтът срещу сирийския президент Башар Асад, Багдади изпраща свой помощник в Сирия да разшири позициите на Ал Кайда там.

Помощникът – Абу Мохамед ал Голани, създава групировката на Ал Кайда „Фронт Нусра“, който бързо добива известност с поредица кървави атентати с коли-бомби. Фронтът си спечелва репутация на най-ефективната от многото разнородни сили, борещи се срещу Асад.

След като Голани придоби влияние в Сирия и той отхвърли указ да подчини силите си на командването на Багдади, Багдади започна война срещу Фронта Нусра, което доведе до разрив с лидера на Ал Кайда, Айман аз Зауахири.

За последователите си Багдади представлява ново поколение бойци, които се стремят да изпълнят следващия етап от мечтата на Бин Ладен – еволюцията от „Кайда“ (което на арабски може да означава „база“) в пълноценна радикална държава.

Други стигат по-далеч, твърдейки, че създаването на ИДИЛ от Багдади прави ролята на Зауахири в управляването на Ал Кайда излишна.

„Организацията Ал Кайда вече не съществува. Тя беше създадена като кайда (база) за ислямската държава и ние вече я имаме. Зауахири трябва да се закълне във вярност към шейх Багдади“, каза боецът от ИДИЛ – несириец.

Според друг джихадист, описал себе си като приближен на Багдади, Зауахири дебне, безсилен, дали главатарят на ИДИЛ ще направи погрешна стъпка. „Той чака да види дали Багдади ще спечели или ще се провали, но така или иначе, той вече не е лидер“.

Скандалната снимка Ал Багдади-Маккейн

Покойният вече американски сенатор Джон Маккейн има снимка с Багдади, поне така твърди световната преса.

Снимката е направена през 2013 г. в Сирия. Тогава Маккейн посети страната и се срещна с представители на опозицията, които открито подкрепиха САЩ в борбата срещу Башар Асад.

В арабските медии се появиха статии за възможните връзки на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“  Абу Бакр ал Багдади със Съединените щати.

 Светът трябва да се страхува от него

Една от стратегиите на Багдади е да отвори вратата за чуждестранни бойци, главно европейци и американци, осигурявайки им обучение и цел. Освен че са полезни на бойното поле в Сирия, те един ден може да се върнат у дома като ветерани с опит и да вербуват други, които да извършват нападения за Багдади извън Близкия изток.

Те са обучени да бъдат безстрашни и безмилостни. Активисти в няколко района в Сирия твърдят, че хора на Багдади се движат наоколо, облечени с жилетки с експлозиви.

Тази година съюзническите войски, които воюват с джихадистите обявиха, че групировката „Ислямска държава“ вече е победена в Сирия. Пет години, след като „халифатът“ бе обявен, той вече не съществува.

Войната в Сирия коства живота на 370 000 дши от 2011 година насам. Милиони избягаха от страната.

През годините многобройни доклади твърдят, че лидера на ДАЕШ (Ислямска държава) Абу Бакр ал Багдади е ликвидиран, но никой от тях не е потвърден.

Но той настоява, че операциите на ДАЕШ срещу Запада са част от „дълга битка“ и че групировката „ще отмъсти“ за убитите членове.

Той се появява за последен път на публично място в Мосул през 2014 г., когато обявява ислямски „халифат“ в териториите на ИС, които след това се държат в Сирия и Ирак.

Последният му гласов запис на поддръжниците му бе разпространен през август, осем месеца след като Ирак обяви, че е разгромил джихадистите.

Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции.

През февруари тази година беше съобщено, че Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месецнаправен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия.

През април след 5 години мълчание се появи видеозапис на Багдади.

Той вече е на 47 г., има дълга сива брада, която изглежда боядисана и говори бавно, като често спира.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име