Intrigi.bg Крими Най-голямата престъпна група за трафик на мигранти в България

Най-голямата престъпна група за трафик на мигранти в България

551
0

Повече от 17 души са задържани за участие в най-голямата престъпна група за трафик на мигранти, която действа на територията на България.

Предстои на 25 юни да стане ясно на колко и кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Зам. главният прокурор Иван Гешев определи структурата като „завършено търговско дружество за трафик на мигранти”.

Той посочи, че за първи път в България има толкова сложна, голяма и мащабна организация. „Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират“.

Задържаните каналджии са отговаряли за трафика на мигрантите на българска територия – от турската граница са превозвали чужденците (предимно от афганистански произход) до района на Свиленград, а след това и до квартири в циганските махали във „Факултета” и „Орландовци” в София.

Те са били извеждани от страната през границата със Сърбия, но не през КПП. Гешев посочи, че има информация, че в престъпната група са участвали и гранични полицаи. Заплащането за услугите е ставало през посредници, като в ареста е и лицето, което директно е финансирало групата.

Image result for Най-голямата престъпна група за трафик на мигранти в България

Първата информация за задържаните каналджии е дошла през 2017 г., когато по време на мащабната операция „Халифакс“ беше разбита международна мрежа за трафик на мигранти, включително и с българско участие. Тогава бяха арестувани над 40 души.

В София и селища в Ямболско и Бургаско се извършват претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име