Intrigi.bg Свят НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПАРТНЬОР НА ЕЛ ЧАПО – ДЖЕНАРО ГАРСИЯ ЛУНА

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПАРТНЬОР НА ЕЛ ЧАПО – ДЖЕНАРО ГАРСИЯ ЛУНА

495
0
MEXICO - MARCH 26: Hillary Clinton, U.S. secretary of state, right, walks with Genaro Garcia Luna, Mexico's public security secretary, at the Iztapalapa Federal Police base with crime fighting Black Hawk helicopters in the background in Mexico City, Mexico, on Thursday, March 26, 2009. Clinton received a briefing on the strategy in Mexico City as officials explained the development of a network of 10 air bases to allow police to respond to any incident within 90 minutes. (Photo by Susana Gonzalez/Bloomberg via Getty Images)

Историята на Хоакин Гусман, известен още като Ел Чапо, лидерът на картела Синаола, може да се похвали като човек, който надживява и успешно заменя Пабло Ескобар в бизнеса с наркотици. Това, което Хоакин успява да направи, е да подкупи едно цяло правителство и дълго време да стои под радара на властите. Оказва се, че Мексико може да бъде закупен, макар и официално да не се продава. И за тази невероятна сделка ще открием името на Дженаро Гарсия Луна. Той задържа Артуро Гусман – братът на Хоакин, който няколко години по-късно ще бъде самоубит в затвора с куршум в главата.

Гарсия Луна помага на американския отдел за борба с наркотиците, профилът му на бивш шпионин и член на агенция, която може да влезе в най-тъмните дебри на политиката, да създаде редица конфликти, като агентите, освен невидими, винаги ще излизат чисти. Дженаро е точно такъв човек, но когато започва да работи в мексиканското разузнаване, негова основна цел е да залови Ел Чапо, но никой не знае, че този мъж е двоен агент и като такъв се справя блестящо. Разследван е от американски агенти, от собствената си страна, но въпреки това винаги излиза чист.

gettyimages-94949430-594x594

Банковите сметки съдържат само заплатата му, той живее особено скромно, но мнозина не подозират, че милиони долари пристигат при него за протекция. Един от най-близките хора, с които работи е Джо Бонд. Международната операция има една единствена цел, но след като трафикът на наркотици не спира и дори се засилва, американският агент започва да се съмнява във всички. В края на 1997 г. Бонд е поканен от Луна на вечеря в собствения му дом. Агентът пристига, но не само, за да бетонира приятелството, но и да провери какво е финансовото състояние на колегата. Дженаро не живее охолно, липсва нещо особено екстравагантно.

След вечеря мексиканецът настоява да покаже своя нов мотор. Когато за първи път изплува новината, че през 2005 и 2006 г. мексиканецът е получил няколко куфарчета с пари, никой не можел да повярва. Дори самият Хоаким ще потвърди, че никога не е давал пари на Гарсия Луна, той бил неподкупен или поне така се казва. Междувременно обаче, лидерът ще признае, че никога не се е страхувал от работата на мексиканското разузнаване.

Двете страни очевидно не се притесняват една от друга, но същевременно в публичното пространство Дженаро ще повтаря, че Ел Чапо е неговият основен враг и ще посвети живота си да се бори с него. По време на управлението на президента Калдерон, Луна ще се похвали с нов специален бункер в центъра на столицата. Сумата от 120 милиона долара е заплатена от американските данъкоплатци, а основната функция е да бъде технологичен център и щаб за преследването на големия картел.

gettyimages-94654033-594x594

Журналисти и посетители могат да се запознаят с принципа на работа, да се снимат с Джерано, който доста често присъства в новия технологичен център. Там се проверяват всички полети от Латинска Америка, включват се и нелегалните. Мексиканското правителство разполага постоянно с връзка с армията, която във всеки един момент може да се намеси. Това, което критиците не харесват е, че всеки висок пост е зает от член на правителството, вместо от разузнаването, вместо от представители на полиция. Мексиканското разузнаване, борещо се изцяло с наркотиците, практически е обществена тайна, а парите остават господар.

Главният прокурор Медина Мора е противник на съдействието между САЩ и Мексико, като в последствие ще спечели битката за споделяне на информация между двете страни. Медина Мора ще спечели тази битка, но не за благото на страната си, а за личния конфликт с бившия шпионин. Един интересен факт е, че самите американци не вярват, че тази реформа ще успее да постигне нещо. Тази кореспонденция е публикувана по-късно в Wikileaks. Междувременно хората на Хоакин Гусман ще продължават своята стара практика на подкупване по всички редове на властта и го правят особено успешно. Всеки човек има своята цена, а след като картелът разполага с неограничен ресурс – успехът е въпрос на време.

gettyimages-112904425-594x594

В последните години на управлението на Калдерон, Гарсия Луна ще предложи унифицирано командване на властта. Точно тогава полицейските началници първи ще започнат протест. Причината е, че нито едно управление не работи с друго, никой не харесва федералната полиция и никой не се доверява на своите колеги. Цялата федерална полиция наема около 40 000 мъже и жени. Разполагат със собствен флаг, монета за идентификация и още много други. Гарсия Луна използва всички примери от северните съседи.

За себе си ще отреди и най-важния пост – генералския. През 2008 г. ще изпрати армията обратно в поделенията, защото борбата с картелите ще бъде предадена на мексиканските унифицирани сили. Военните вече са нарушили няколко пъти правата на човека. Калдерон ще ги активира още в първата седмица на управление и години по-късно на сцената ще се появи генерал Артуро Акоста Чапаро. Същият е обвинен за връзки с картела Хуарез, но липсата на доказателства не позволява повдигането на присъда.

Неговите подчинени ще получат зелена карта за работа на територията на страната. Неговата задача е да се срещне с всички действащи картели, включително и Ел Чапо, но не за да ги неутрализира, а за да отправи официална покана за намаляването на агресията. В противен случай цялата армейска мощ ще се изсипе върху тях. През 2012 г. в-к Реформа ще публикува няколко истории относно тези срещи. В тези редове средностатистическият гражданин може да прочете опитите на президента за постигането на примирие и за първи път ще се овори за подкупите на Гарсия Луна.

gettyimages-104383052-594x594

Срещите между Чапаро и Ел Чапо са потвърдени от разследващ журналист, двама разузнавачи на страната, както и от самите американски колеги. Същата година ще е последна за генерала, той ще бъде убит с два куршума – един в главата и един в гърдите. Истината е, че мексиканската армия никога не се връща в поделенията, тя получава нареждания директно от САЩ и през 2014 г. ще носи отговорност за залавянето на Ел Чапо. През 2015 г. в разследването излиза още едно име – Ел Падрино.

Разузнаването на двете страни ще потвърди, че това е водеща фигура, която оперира с всички картели. На 15 октомври става ясно, че зад този псевдоним се крие генерал Салвадор Сиенфуегос – военният министър на Мексико от 2012 до 2018 г. Обвиняван е за трафик на наркотици и пране на пари от 2015 до 2017 г., но най-важното е, че използва армията, за да разчиства пътя на Ел Чапо в една особено тежка битка.

Един месец по-късно САЩ ще свали обвиненията, след като Салвадор не е спирал да предава информация в разследването, връща се в Мексико, за да бъде съден там. Технологията също влиза в употреба. Ел Чапо ще използва всички средства, за да следи съпругата си, както и всички любовници. В един момент ще поиска от своите подчинени да следят всяко интернет кафе в град Кулиакан – популацията му е 750 000 души.

Хоакин Гусман и Дженаро Гарсия Луна ще бъдат много стриктни в употребата на технологии, рядко говорят по телефон. Въпреки това се твърди, че НСА има много записи и на двамата, в които съвсем спокойно се говори за корупция, за подкупи и заплатени суми. НСА твърди, че и двамата са се почувствали недосегаеми, а в лицето на Луна, това е особено глупаво изпълнение. Според бившия директор на отдела за борба с наркотици – Майк Виджил, Джерано е бил изключително глупав.

gettyimages-104383393-594x594

Той много добре знаел с какви технологии разполага Мексико, бил е разузнавач и шпионин, но същевременно говорил свободно за всичко. Първите притеснения идват от неговите близки подчинени. След доста години се стига до заключението, че Луна има за цел да прибира финансите на САЩ, но не и да върши някаква работа.

През 2008 г. ще протестира срещу свободната продажба на оръжие в северната съседка, заявявайки, че именно то се използва за убиването на мексиканци – факт, който никой не може да отрече. Критиките му, както и желанието му да съдейства в нарко войната, официално може да затвори всички врати на съмнението. Успява да спечели битката с Медина Мора, той е изпратен като посланик в Лондон.

Що се отнася до Луна, той е успял да наруши всеки един закон и в последствие ще получи минимална присъда от 20 години до живот. Неговото партньорство е факт и никой не може да го отрече, но въпросът е, че той е само един от обвинените, на фона на още много други невидими играчи.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име