Intrigi.bg Политика Найден Зеленогорски създаде нова партия и си постави за цел да обедини...

Найден Зеленогорски създаде нова партия и си постави за цел да обедини десните сили

493
0

Бившият зам.-председател на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Найден Зеленогорски оповести на пресконференция началото на нова дясна партия с името „Достойнството на един народ“ (ДЕН). По думите му новият политически проект няма да има за цел допълнително да разцепи дясното политическо пространство, а да гради мостове за неговото обединение, съобщава БНР.

Идеята за нова партия Зеленогорски лансира веднага след напускането си на ДБГ. Движението, създадено от Меглена Кунева, реши да подкрепи Мая Манолова на местните избори в София, което не се прие от Зеленогорски и още няколко души от ръководството. Те напуснаха ръководството на ДБГ и още на следващия ден бившият кмет на Плевен съобщи, че вече работи с колегите си по нов десен проект.

„Трябва да създадем една силна демократична общност, която да разбие статуквото в парламента. В Народното събрание всички са заедно – няма власт, няма опозиция. Баницата е една. Те си я делят. България има нужда една мощна извънпарламентарна опозиция да разбие статуквото, да хвърлим голям камък в блатото и след следващите парламентарни избори България да тръгне по пътя на истинската демокрация“, каза Зеленогорски по време на пресконференция, на която представи концепцията на партия ДЕН.

Найден Зеленогорски създаде нова партия и си постави за цел да обедини десните сили

Той добави, че трябва да има ротационно лидерство в бъдещ общ десен проект, за да има реално обединение на силите. „Ние не искаме да водим бащина дружина, ние искаме десницата и демократичната общност да е заедно, да е ясно кой лидерства в момента и да работим за промяна в България“, каза още Зеленогорски. Той подчерта, че „Демократична България“ е сред потенциалните партньори в бъдещ общ проект,

Основната цел на ДЕН е постигането на достоен живот на хората чрез върховенство на закона и спазване на човешките права и свободи. В учредителната декларация на политическата партия се настоява за промени в конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление с финансова децентрализация и с пряк избор на регионален управител и регионални съвети.

От партията са за премахване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, за въвеждане на машинно, електронно гласуване и гласуване по пощата, както и активна регистрация на избирателите за участие в изборите.

Зеленогорски е бивш депутат от Обединени демократични сили, а по-късно и от Реформаторския блок. Бил е кмет на Плевен три мандата, като управлява града от 1999 до 2011 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име