Intrigi.bg Актуално Мълния, огън и наводнения след дъжда в София

Мълния, огън и наводнения след дъжда в София

759
0

Мълния удари трафопост на кръстовището на булевард „Константин Величков“ и улица „Симеон“ в София и предизвика пожар.

На място бе изпратен екип, който да овладее ситуацията, съобщи БНР.

Image result for Мълния, огън и наводнения след дъжда в София

Общо 20 са сигналите, подадени в пожарната след проливния дъжд в София. Повечето са за наводнени улици и подлези. Има и няколко сигнала за паднали дървета на пътното платно.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършват обходи на терен във връзка с валежите и реагират на сигнали. Те са отработили сигнали за завиряване на улици в район „Витоша“, „Илинден“. Наблюдават се критични места на реки и водни обекти.

Временно бе затруднено движението на тролейбусите по линия 6 и 7 през кръстовището на бул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Вл.Динчев“, защото платно се превърна в езеро и трябваше да бъде отводнявано.

Освен в Софийско дъжд валя и в Рило-Родопския масив, съществена буря имаше между Ямбол и Сливен, съобщи климатологът проф. Георги Рачев.

„На други места грее слънце. На нос Емине отчетоха 33 градуса, в района на Варна е 31 градуса. По морето е много добра, здрава, хубава юнска жега. Този модел ще се запази през следващите три дни, като процесите на интензивни валежи, свързани с гръмотевична дейност, ще се преместят малко повече в източна посока“, обясни климатологът.

Той уточни, че утре и в сряда ни очакват още бури с поройни дъждове.

Image result for Мълния, огън и наводнения след дъжда в София

„Може би най-съществен ще бъде утрешният ден, когато над планинските райони на почти цялата страна, особено в Северна България има условия за интензивни валежи. На някои места могат да бъдат по-продължителни от този типичен летен характер, когато валежите са 10-15 минути, в някои случаи до половин час. Нищо чудно да има места, в които да се събере валежна сума от порядъка на 30, 40, дори 50 л/кв. м.“, поясни проф. Рачев.

По думите му това е трудно за прогнозиране и аварийните служби трябва да бъдат в готовност, за да могат да реагират, ако има локални разливи на реки.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име