Intrigi.bg Булевард Модният дизайнер Роберто Кавали почина на 83 години

Модният дизайнер Роберто Кавали почина на 83 години

34
0

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст в дома си във Флоренция, съобщават световните агенции.

Неговата едноименна марка потвърди новината в изявление, разпространено в социалните медии, посочвайки че Кавали е живял целия си живот с любов.

„Наследството на Роберто Кавали ще продължи да живее чрез творчеството му, любовта му към природата и чрез семейството му, което той обичаше“, се казва в изявлението.

В последните години дизайнерът боледуваше тежко. През 2015 г. той продаде известната си модна марка.

Той оставя своя отпечатък върху света на модата чрез афинитета си към ярките животински мотиви, прехвърлен върху изкусните му творения.

Кавали е роден във Флоренция през 1940 г. Още от малък той остава сирак, след като нацистите убиват баща му.

Шокът от това го оставя да заеква до 20-годишна възраст, като младият Роберто също така трудно успява да се концентрира.

Той поема по стъпките на своя дядо – Джузепе Роси, е бил известен художник. Така въпреки затрудненията Кавали успява да завърши Академията за изкуство във Флоренция. Там той започва да експериментира с рисуване, но също така и с работа с текстил.

С течение на времето той разработва новаторска техника за печат върху кожа, която му печели поръчки от големи модни къщи и отваря пътя му в модата.

Кавали представя първата си колекция на Парижкия салон на конфекцията през 1970 г., а оттам нататък той трупа световна слава, която стига върха си през 90-те. Тогава модната му къща присъства в 36 държави.

Неговият почерк е пищната и показна естетика.

„Модата е част от живота ни. Когато се събуждате сутрин, си казвате: „Какво да облека, за да изглеждам красива, фантастична, секси и специална? Това е причината да обичам да съм моден дизайнер – защото мога да влияя върху настроението ви, върху живота ви“, споделя самият Кавали в интервю за „Си Ен Ен“ през 2008 г.

Роберто Кавали има два брака, първо за Силванела Джанони, а след това за бившата участничка в конкурса Мис Вселена Ева Мария Дюрингер, за която се жени през 1980 г.

От тези си два брака има общо пет деца – Кристиана и Томазо от Джанони и Рейчъл, Даниеле и Робин от Дюрингер. Освен това през 2023 г. той стана баща за шести път, като моделът Сандра Нилсон-Бергман роди най-малкото му дете – Джорджо.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име