Intrigi.bg интриги Мнението на Лорда: Пресъхнали хора заливат ефира

Мнението на Лорда: Пресъхнали хора заливат ефира

283
0

 Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Лека им пръст на Вучков и Милен Цветков, но и след тях ефирът гъмжи от гости и дежурни коментатори, изказващи се и заклеймяващи. Дуднене и фъфлене, мърморковци и плетачки на клюки запълват ефира като някакви квартални оплаквачки, без смисъл, без надежда за промяна, без опаковка и съдържание. Телевизиите са инкубатор за недоносчета, опасали кръглите маси, потънали в мазнината на еднозначната си стратегия, клеясали в ареалите на измислената си реалност. Разбирам, че телефонните указатели на редакторите са проядени от молците на мързела, но все има някой над тях да промени обременената коментаторска среда.
Опоскания телевизионен ефир попълва дупки, разчитащ на една опиянена инерция, върху която се градят впрочем сънищата на отказващите да мислят и разсъждават.

Тук може да се поощипе и провисналото задниче на телевизионното обзавеждане, което сякаш търси сходство с такова в конкурентната телевизия. Страхът да сме различни, но не съвсем, води до прахосване на дизайнерски ресурс.

Телевизионните студия са копи пейст, там мърка дълбоко заспал духът на една опитност, която дори не е симпатична. Бюро, масичка, служебни чаши за кафе, в които кафето е също така бутафорно, както и посудата. Водещите застават обикновено в поза на такова очакване, че когато гостът не произведе очаквания ефект, всички вкупом стават нелепи. Гостът заради гуреливите си сутрешни очи, несъобразено облекло, водещите пък – заради прекалената си обиграност и заради качествата, които се опитват да изтръгнат от своя гост. Истеричните смехове, фалшиво съчувствените погледи, измъченият тургор на лицата, после просветването му при смяна на темата, са все заучени сценични знаци, че нямат собствени емоции и стил.

Темите, засягани в същите тези студия, почти никога не стигат до съществено важните, а се обслужват такива, които уж са актуални за деня, а служат за закуска, обяд и вечеря на целия ефир. На хората писна от вируси, новата песен на някоя попфолк принцеса, писна от клюмащите кукумявки-коментаторки, особено в едно сутрешно предаване с дъх на кафе. Облагородяването на телевизионния ефир може да започне с нов поглед към темите от живота и не е задължително те да бъдат непременно минати през призмата на оплакването, терзаенето, негативизма. Съществуват толкова много събития, благородни каузи, извън събиране на капачки и стрес пред и в Народното събрание. Българският ефир е осиротял, закърнял и превърнат в класна стая на болни от логорея, които не подлежат на лечение.

Водещите пък се правят на толкова сериозни и вещи, че присмехът към тях е не само задължителен, а и отрезвяващ. Защо не ни показвате повече красота, повече оптимизъм, направете ни разходки в някой красив дворец, покажете ни някой красив бал, заведете ни в манастир, отворете вратите на красиви български домове. Ако красотата не спаси света, поне ще спаси част от зрителите на ефира. Амин и аман…

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име