Intrigi.bg Крими Митничари, задържани за прибиране на подкупи, са осъдени на глоба от 5...

Митничари, задържани за прибиране на подкупи, са осъдени на глоба от 5 хил. лв.

288
0

Митничари, задържани в края на 2016 година за системно събиране на подкупи от шофьори на товарни автомобили и превозвачи, бяха освободена от наказателна отговорност и се отърваха с административно наказание глоба от по 5 хил. лева на втора инстанция, съобщиха от прокуратурата. На първа инстанция те бяха оправдани.

Седемте митнически служители от ГКПП – Лесово, бяха признати за виновни за това, че като длъжностни лица, са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си парични суми в различна валута. Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г.

На свое заседание днес Апелативният специализиран съд прие, че има достатъчно доказателства за вината им. За извършеното престъпление законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода, подсъдимите обаче не са осъждани за престъпления от общ характер и затова те са освободени от наказателна отговорност и им наложи административно наказание – глоба.

Съдът е отнел в полза на държавата всички парични суми в различна валута, иззети при претърсването и изземването на митнически пункт Лесово. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

При арестуването на митничарите беше съобщено, че те са събирали от 50 до 400 долара от превозвачи и шофьори в замяна на бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име