Intrigi.bg Крими Миню Стайков и още 7 с обвинения за злоупотреби с пари на...

Миню Стайков и още 7 с обвинения за злоупотреби с пари на ЕС

753
0

8 лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщава Агенция Фокус.

Акцията е извършена съвместно от Прокуратурата, МВР и ДАНС.

„Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност“ е злоупотреби с фондове на Европейския съюз“, коментира Гешев.

Той обясни, че става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята.
„Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, каза Гешев. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е ДФ „Земеделие“.

„Фирмите, които са кандидатствали по двете програми формално, не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица“, обясни още Гешев. И допълни, че петима от обвиняемите са задържани за 72 часа.

Шестият обвиняем е самият Миню Стайков, а други двама в момента са извън страната. Според зам.-главният прокурор едно от тези лица е дама, която има „определени полицейски проблеми и се намира в Турция“. Прокуратурата ще предприеме действия за издирването им и те да бъдат призовани.

„Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори. Нямам съмнение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от ЕС“, заяви той.

Иван Гешев посочи, че се разследват и самите служители на Държавен Фонд „Земеделие“ и се проучва дали върхи тях е имало „чадър“.

„Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“ – заяви Гешев.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име